DR. KUTRUCZ KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Megígérem, hogy igyekszem nagyon rövid lenni, de úgy gondolom, hogy néhány dolgot tisztába kellene tenni a szavazás előtt.
Kétségtelen tény, kormánypárti képviselőtársaimnak abban igazuk van, hogy hatpárti megállapodás volt arra vonatkozóan, hogy a választások - úgy az országgyűlési képviselői választások is, mint az önkormányzati választások is - megközelítően azonos időpontban legyenek, mert nem célszerű ez a görgetősdi, hogy a választások időpontja tavasztól télig állandóan húzódik. Ez igaz.
De az is igaz kell hogy legyen, hogy ezeket a változtatásokat - úgy az alkotmányban, mint a választási eljárásról szóló törvényben - csak jogállami keretek között, alkotmányos módon lehet végrehajtani. Ezért aztán az a véleményünk - és ezt ki is fejtettük -, hogy nem az 1998-as, hanem az utána következő választásokra is minden további nélkül meg lehet határozni a stabil időpontot.
'98-ra nézve egy kicsit más a helyzet, hiszen itt már megválasztott képviselők vannak az Országgyűlésben, és megválasztott képviselők és polgármesterek vannak az önkormányzatokban. Rájuk vonatkozóan egy kicsit más a helyzet. Ezért úgy gondoltuk, hogy az az alkotmányos megoldás - és meggyőződésem most is, hogy ez lett volna -, hogy az Országgyűlés minden további nélkül el tudja rendezni azt, hogy a választások akár áprilisban, akár májusban legyenek, ugyanis az Országgyűlés akkor oszlatja föl magát, amikor akarja. Ez egy alkotmányban lefektetett alkotmányos módszer. Azt tehát minden további nélkül, az alkotmánynak megfelelően el lehet intézni, hogy az országgyűlési választások áprilisban vagy májusban legyenek a következő évben.
Úgy gondoljuk azonban, hogy az önkormányzatokra vonatkozóan a következő választásoknál - vagyis a '98-as választásoknál - ezt a békát - elnézést a kifejezésért -, hogy egy kicsit csúszik a választás időpontja, le kell nyelni, mert ehhez a kérdéshez alkotmányosan nem lehet hozzányúlni.
A kormánypártoknak ezzel kapcsolatban más volt a véleményük, aztán úgy látszik, hogy mégis elkezdték osztani az alkotmányossági aggályainkat, mert ha Alkotmánybírósághoz fordulunk ebben a kérdésben - mármint az önkormányzati képviselők választása ügyében -, akkor lehet, hogy megint beleszaladtak volna a késbe... (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Sőt, biztos!) - elnézést a kifejezésért.
Ezért aztán az történt, hogy Bihari képviselő úr javaslatára - úgy, mint egy koherenciazavart kiküszöbölő indítványt - most önök -, ha sikerül - beleteszik az alkotmányba, amiről lehet, hogy innentől kezdve már nem lehet azt mondani, hogy alkotmányellenes, mert egy alkotmányról elég nehéz azt mondani, hogy alkotmányellenes, de hogy ez az eljárás nem jogállami és nem fair eljárás, az egészen biztos; ezért sem tudjuk megszavazni sem ezeket az indítványokat, sem az alkotmányt - legnagyobb sajnálatunkra. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
(22.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem