MEZŐ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

MEZŐ ISTVÁN
MEZŐ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A készülő egészségügyi törvény egy szűkebb fejezetéhez, a szerv- és szövetátültetéshez szeretnék hozzászólni, azt is elsősorban az emberi jogi oldaláról megközelítve.
A szervek eltávolítása, illetve a donorok csoportosítása két lényeges részre osztható: szerv, illetve szövet eltávolítása élő személyből, valamint szerv, illetve szövet eltávolítása halott személyből. Az élő személyekből való szervátültetés tulajdonképpen csak egy lényeges szervet érint, mégis nagyon fontos szabályozni a donorok körét, valamint a részletes dokumentációt a szervátültetésben részt vevő orvosok részére. De ugyanilyen fontos dokumentáció a szervadományozó és -befogadó beleegyező nyilatkozata is. Ez azért is fontos, mert egy, a nyáron napvilágot látott hír szerint az elkövetkezendő években a kábítószer és az olaj mellett a szervkereskedelem lehet az alvilág lehetséges területe. Néhány éve még elképedve néztük a mozikban és a televízióban a Kóma című filmet, s lám, ennek tartalma Magyarországon is elérhető közelségbe került. Bízom benne, hogy ez nem így lesz, és e törvény kellő garanciákat nyújt arra, hogy ne is legyen így.
A halott személyből való szerveltávolítás is felvet több emberi jogi problémát. Nevezetesen azt, hogy szükséges-e az elhunyt előzetes beleegyezése, hogy halála után a szerveit felhasználhassák. A jelenlegi hazai szabályozás abból indul ki, hogy mindenki szervét el lehet távolítani, aki ez ellen életében nem tiltakozott. Ez esetben mindenkinek lehetősége van egy e célra szolgáló kártyát kitölteni és azt mindig magánál hordani - ami, ugye, el is veszhet, vagy éppen a kellő pillanatban nincs a donornál. A beleegyező nyilatkozatot problematikus a kiskorúak esetében is előkeríteni, hisz ki az a pesszimista szülő, aki már gyermekének írat ilyet. De támadható e rendszer filozófiája is, miszerint aki nem tiltakozik, az beleegyezik.
A másik nemzetközileg ismert filozófia, hogy mindenki tiltakozik a szerveltávolítás ellen, aki ebbe életében nem egyezett bele. Aki tehát beleegyezik abba, hogy halála után belőle szervet távolítsanak el, az kitölt egy donorkártyát, amit mindig magánál tart. Akinél nincs donorkártya, abból szerv nem távolítható el. E rendszer előnye az, hogy biztos, hogy csak abból távolítanak el szervet, aki ebbe beleegyezett. A hátránya viszont az, hogy jóval kevesebben töltenek ki donorkártyát, mint amennyien ténylegesen beleegyeznének, és így túl kevés az átültethető szerv.
A nemzetközi gyakorlatban mindkét esetre akad jócskán példa, nagyjából egyforma arányban. Az életmentés és a szervátültetésre váró beteg szempontjából mindenképpen a jelenlegi hazai gyakorlat, a feltételezett beleegyezés rendszere az előnyösebb. Ez esetben széles körű felvilágosítást kell folytatni arról, hogy mindenkinek lehetősége van tiltakozni a szervátültetés ellen. A legmegnyugtatóbb természetesen az lenne, ha mindenkit megkérdezhetnénk, hogy halála után beleegyezik-e szervei kivételébe. Ez a módszer jó lenne ugyan, de nagyon drága, ezért a feltételezett beleegyezés azon formája látszik etikailag elfogadhatónak, ha a közvetlen hozzátartozót kérdezik meg: volt-e az elhunytnak életében kifogása a szerveltávolítás ellen.
A szervhiány ellen tehát a széles körű szervátültetést bemutató kampánnyal és egészségneveléssel lehet küzdeni - mert hogy szervhiány van, az kétségtelen. Egy friss információ szerint csak Európában 50 ezer beteg vár megfelelő donorszervre, míg tavaly mindössze 18 ezer szervátültetés történt.
(22.10)
A donorok számaránya országonként nagyon eltérő képet mutat. Segít a helyzeten az euro-transzplantációs hálózat, ahol a szervátültetésre váró beteg minden adata számítógépbe kerül, és az adott pillanatban lehetséges donor szervét a legjobb paraméterekkel rendelkező beteg kaphatja. De az átültethető szerv így is kevés. Erre próbálnak megoldást találni a legújabb kutatási módszerek, ahol állati eredetű szervet ültetnének be az emberbe. Kutatóorvosok szerint ez is az egyik megoldás lehet a jövőben, de máris több kétely, érv, ellenérv merül fel ezzel kapcsolatban, amivel precedens híján a jelenlegi törvénytervezet nem foglalkozik, de meggyőződésem, hogy néhány év múlva e törvény módosítása kapcsán már erről is szó lesz.
Hogy csak egy példát említsek: kell-e a beteg külön beleegyezése, ha testébe nem emberi, hanem állati szervet helyeznek? Vagy egy eszméletlen beteget hogyan kérdezünk meg, beleegyezését adja-e ahhoz, hogy holnaptól egy sertésszív fog benne dobogni? Ez ma még csak mosolyt kelt, de holnap már valóság lehet.
Tisztelt Ház! Az egészségügyi törvényt korszerűnek tartom. Néhány ponton biztosan módosításra szorul, de összességében elfogadásra javaslom. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem