DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Azon derültem itt magamban, hogy nem tudom, képviselő úr kivel vitatkozott. El tudom képzelni, hogy ezen a késői órán, egy ilyen hosszadalmasabb beszéd után valóban nem teljesen világos, amit az ember mond, úgyhogy javaslom, olvassa el, amit mondtam. Tudniillik nem vitatkozott velem, mert én senkinek nem mondtam azt, hogy az orvos vegye el a beteg önrendelkezési jogát és a többi és a többi, nem azt mondtam, hogy nincs szükség a betegjogokra. Semmi ilyesmit nem mondtam - tényleg az az érzésem néha, mintha saját maguk előfeltételezését hallgatnák, és azt vélnék kiolvasni az én szavaimból. Egészen más dologról beszéltem - én egy csomó nagyon komoly, nagyon megalapozott aggályomat mondtam el!
Tájékoztatom képviselő urat arról is, hogy nemcsak a saját törvényolvasásomra hagyatkozom, hiszen amikor elolvastam, akkor valóban kirázott a hideg, aztán elrohantam a jogászainkhoz, megkérdeztem tőlük az összes összefüggést, és kiderült, hogy ezeket a kérdéseket valóban nem oldja meg a törvény.
Képviselő úrnak azt javaslom, hogy olvassa majd el a várólistával kapcsolatos módosításomat. Tudniillik nekem meggyőződésem: ha már betegjogokról beszélünk, akkor a beteg joga az, hogy a lehető, az egészségi állapota által indokolt legrövidebb időn belül a szükséges ellátásban részesüljön - pont. Erről szól a beteg joga! És a következő mondat lehet csak az, hogy amennyiben ott, abban a kórházban erre nincs lehetőség, akkor ráadásul föl is kell ajánlani neki, hogy máshol csinálják; és ha se egyik, se másik nem megy, vagy a beteg nem fogadja el, akkor lehet várólistát csinálni. Ha képviselőtársam elolvassa az eredeti javaslatot, és megnézi ehhez képest, hogy miről beszéltem, akkor rá fog jönni arra, hogy én ezzel a megoldással a betegek jogait erősíteni akarom és nem gyengíteni.
Javaslom, hogy a többi módosító indítványt is szíveskedjen majd mélységében végiggondolni. Én nem gyengíteni akarom a betegek jogait, csak egyértelműbbé akarom tenni a megfogalmazások döntő többségét, és néhány olyan kérdést szeretnék tisztába tenni a törvényben, amely nincs megoldva vagy rossz megoldást választott.
Nem az orvosok érdekében, tisztelt képviselő úr, a betegek érdekében szeretném! Az biztos, hogy az orvosok helyzetét is könnyíti, ha a törvény egyértelműen fogalmaz, de azt hiszem, hogy az egészségügy akkor működik jól, ha mind a betegek, mind az orvosok számára egyértelmű és tiszta képletet teremtünk, és ezt - ne haragudjon, képviselő úr - nem lehet általános szólamokkal megoldani, csak a törvény konkrét módosításával.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem