DR. NYIKOS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. NYIKOS LÁSZLÓ
DR. NYIKOS LÁSZLÓ, az Állami Számvevőszék alelnöke: Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az Egészségbiztosítási Alap pótköltségvetéséről szóló törvényjavaslatról készült véleményünkhöz csak két megjegyzést kívánok fűzni, annál is inkább, mert az államtitkár úr inspirált erre az expozéjával.
Mi több megállapítást tettünk a véleményünkben, több kritikai megjegyzést is megfogalmaztunk, azonban itt és most csak kettőt szeretnék ebből megemlíteni. Az egyik az, ami már itt szóba került az államtitkári expozéban, nevezetesen a hiány, a várható hiány nagysága. A mi megítélésünk szerint és a rendelkezésünkre álló információk szerint az Egészségbiztosítási Alap várható, reális hiánya a törvényjavaslatban szereplő számhoz képest mintegy 17-20 milliárd forinttal lehet több.
A számvevőszéki bizottság vitáján, ahol a törvényjavaslat vitára való alkalmasságáról volt szó, a Pénzügyminisztérium jelen lévő szakértője olyan bejelentést tett, miszerint a kormány respektálni fogja a Számvevőszék, illetve korábban az Egészségbiztosítási Alap szakértőjének a várható hiányra vonatkozó prognózisát, és módosító indítványokkal próbálja meg közelíteni az általunk reálisnak tartott összeghez az elfogadásra ajánlott hiány összegét. Nem egyértelmű számomra - Akar úr expozéját ismerve, meghallgatva -, hogy most végül is melyik hiánnyal fog a kormány a továbbiakban dolgozni.
A másik megjegyzésünk az úgynevezett különkeretes gyógyszerek támogatási rendszerének problémájára hívta föl a figyelmet. Erre vonatkozóan is olyan szakértői észrevételt tett a pénzügyi kormányzat a számvevőszéki bizottság ülésén, miszerint az erre vonatkozó javaslatainkat, kritikai észrevételeinket is megfontolják, és azoknak megfelelően korrekciókat hajtanak végre a törvényjavaslaton.
Tisztelt Országgyűlés! Ezt a két problémát szerettem volna a figyelmükbe ajánlani. A további észrevételeinket, amelyek a behajtás ösztönzésére vonatkozó konstrukciót illetik és más egyéb kérdéseket, a hamarosan napirendre kerülő zárszámadási törvényjavaslat vitájában kívánjuk elmondani.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem