DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A dunavarsányi Petőfi Tsz földkiadó bizottságának határozatai ellen benyújtott panaszok és fellebbezések kivizsgálása során tapasztalt törvénysértéseket 1994-ben a Pest Megyei Földművelésügyi Hivatal határozatokkal elbírálta. A tapasztalt törvénysértő magatartás miatt a székhely szerinti jegyzőnél a részarány-földtulajdonosok közgyűlésének összehívását kezdeményezte. Az összehívott közgyűlésen a hivatal képviselője ismertette a megjelentekkel a tapasztalt törvénysértéseket, majd ezt követően a közgyűlés új bizottságot választott.
A törvénysértés lényege: a földkiadó bizottság tagjai a szennyvíztisztítómű megvalósítására kiszemelt területet nem a törvény előírásai szerint osztották fel, kirekesztették ebből a kérelmezők egy részét, valamint a bizottság egyes tagjait előnyben részesítették. Tehát igenis történt hatósági ellenőrzés.
Az illetékes ügyész utasításának megfelelően a földkiadó bizottság volt vezetője ellen a ráckevei rendőrkapitányságon vizsgálat van folyamatban.
Az aranykorona-érték kifogásolását kétfelé kell bontani aszerint, hogy a szövetkezettől ideiglenesen vagy a földkiadó bizottság által kiadott határozat alapján vették birtokba a földrészleteket a kérelmezők. Esetünkben a részarány-tulajdonosok a földterületeket művelésbe kívánták vonni a hivatalos kimérés előtt, így tehát a földterület átlagos aranykorona-értékkel került használatba. A nevezett földkiadó bizottsági határozatok meghozatalának alapjául a földrészletek konkrét minősítési adatai és ezen keresztül aranykorona-értékük szolgált. Ezért a szövetkezet által átlag aranykoronával ideiglenesen birtokba adott földrészletek adatai akár aranykorona, akár terület vonatkozásában a földkiadó bizottság által határozatilag kiadott földrészletek adataitól eltértek.
A fiktív szerződésekkel kapcsolatos észrevételére azt kívánom megjegyezni, hogy a tulajdonjog bejegyzése szempontjából ilyen szerződések nem létezhetnek, mert az ingatlan átruházásakor a földhivatalhoz benyújtott szerződéseket ügyvédnek vagy közjegyzőnek kell ellenjegyezni. Ennek hiányában a földhivatal megtagadja az ingatlan-tulajdonjog bejegyzését.
A kérdésben említett lakótelep szomszédságában tervezett halastó létesítésének engedélyezése egyébként nem a földkiadó bizottság hatásköre.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Kérem, válaszomat elfogadni szíveskedjen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem