KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő úr azt a bűncselekményfajtát állította interpellációs kérdése középpontjába, amely valóban egyrészt irritálja Magyarországon a társadalmat, a lakosságot, természetesen éppen emiatt foglalkozik vele kiemelten a rendőrség. Rögtön hozzá kell tennem, hogy ez az a bűncselekménytípus, amely sajnos az egész világon és Európában is egyre inkább terjedőben van.
Ezeknek az ügyeknek valóban jellemzője - ahogy képviselő úr is említette -, hogy a háttérben többnyire a leszámolás, a bandák egymás közötti harca zajlik. Az említett ügyek egy része összefügg egymással, más része egyedi jellegűnek tekinthető. Még közös jellemzőjük, hogy általában felbérelt emberek hajtják végre ezeket a robbantásokat. Az igazi felbujtók természetesen a háttérben maradnak. Éppen ezért fordít a rendőrség nagy gondot mindezen ügyek hátterének feldolgozására. Bár hozzá kell tennem, hogy a képviselő úr által felsorolt robbantásos ügyek egy részének tetteseit egyébként a rendőrség felderítette. Van olyan ügy is, ahol már a tárgyalás is megkezdődött.
Ami a háttér felderítését illeti, tájékoztatom képviselő urat, hogy az ön által említett ügyek közül 18 fő ellen összesen 88 bűncselekmény esetében már vádemelési javaslatot tett a rendőrség, és természetesen nagy erőkkel folytatja tovább ezen ügyek hátterének és maguknak a konkrét ügyeknek a felderítését is. Nyilvánvaló, hogy becsületes embernek és hivatalos, a törvények talaján álló szervezetnek nem lehet érdeke az, hogy ezen ügyek szaporodjanak, nem lehet érdeke az, hogy a polgárok félelemben vagy bizonytalanságban éljenek. Éppen annak érdekében követ el a rendőrség mindent ezen ügyek megfékezése érdekében, hogy a polgárok biztonságérzetét ezen a téren is javítani legyen képes.
Ami pedig az elkövetkezendő időszak teendőit illeti, azért történtek a személyi változások is, hogy a rendőrség olyan állapotba kerüljön, hogy képes legyen ezen ügyekben eredményeket felmutatni. Ezt a célt szolgálta a rendőrség átszervezése, az idén bevezetett technikai fejlesztése. Ezt a célt szolgálja az elindított hároméves fejlesztési program, amely egyrészt a rendőrség létszámának növelésével, reagálóképességének növelésével, technikai felszereltségének növelésével, megerősített szervezeti egységeivel, illetve a folyamatosan erősítendő képzéssel és továbbképzéssel mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a rendőrség ezen a területen is mindnyájunk érdekében hatékonyabb lehessen. Ez a cselekvési program természetesen független a választási időpontoktól, hiszen mindnyájunk érdeke a rendőrséget megfelelő állapotban tartani, azért, hogy megfelelhessen azoknak az egyébként egyre növekvő elvárásoknak, amelyeket a társadalom támaszt vele szemben.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem