DR. HOMOKI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az úgynevezett rendszerváltáskor elkezdődött, majd a kormányváltással folytatódott a rendőrség mélyrepülése. A múlt év végén a belügyminiszter egy általa ügyesnek vélt húzással menesztette a rendőri vezetés első négy emberét. Az eltelt időszak bizonyította, hogy ez a lépés közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az alulfizetett és erkölcsileg lebecsült rendőrök képtelenek megbirkózni a napról napra erősödő bűnözési hullámmal. Továbbra is kapkodás, fejetlenség jellemzi az állampolgárok életét, s anyagi biztonságukat védeni hivatott rendőri szervek egyre szétesőbbé váló működését.
Közben olajozottan robbantak, és folyamatosan robbannak a gránátok. Az elmúlt másfél évben 54 esetben követtek el robbantásos merényletet Magyarországon. A bekövetkezett kár meghaladja a 60 millió forintot. Az elkövetők túlnyomó része ismeretlen, és a nyomozás után is az marad.
A merényletek kapcsán megállapítható, hogy a gazdag fantáziával megáldott elkövetők széles technikai eszközök, választék felhasználásával követték el a támadásokat. A felrobbantott eszközök arzenáljában megtalálhatók a különböző jugoszláv és szovjet gyártmányú kézigránátok, a különböző pirotechnikai és petárdatöltettel szerelt csőbombák, a TNT-vel és ketchupos flakonba nitroglicerines robbanóanyaggal, tűzoltókészülékből gyártott csöves, lőporral töltött Molotov-koktélos flakonnal stb. végrehajtott robbanószerkezetek. De robbantottak vállról indítható M80-as páncéltörő rakétát, amelyet harckocsipáncél szétégetésére készítenek, vagy Elin típusú hajszárítóba rejtett robbanószerkezetet is.
A bűnüldöző szerveket váratlanul és felkészületlenül érték a sorozatosan ismétlődő robbantások és leszámolások. A nyomozás általában eredménytelen maradt. A belügyi és rendőri vezetők pedig ennek híján feltételezésüket hangoztatták a sajtóban, a közvélemény előtt az alvilági fegyverropogás okairól. Magyarázatuk lényege: folyik a harc a maffiák között a piacok újrafelosztásáért. Ez a teória mostanra módosult: a máig folytatódó terrorcselekmények illegális olajüzletek hatalmas hasznával vannak összefüggésben. Egy magas rangú rendőrtiszt szerint a robbantások tetteseit külföldi bűnüldözői körökben kell keresni.
Ez év májusában következett be a fordulat, amikor a rendőri vezetők hírül adták, hogy a KBI, a Pest Megyei Rendőrkapitányság és a BRFK beosztottaiból álló nyomozócsoport jelentős sikereket ért el: 12 bűnügyben folytatnak eljárást, 13 gyanúsított előzetes letartóztatásban van. Kiss Ernő, a KBI vezetője, május elején elmondta, hogy az elkövetők nagy része a korábban klasszikus bűnözőkarriert futott be, mára legális vállalkozások tulajdonosai, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal. A maffiózók meggazdagodása egyenes arányban növekszik a nép félelmével és nyomorával.
Kérdezem miniszter úrtól: vajon kiknek az érdeke, hogy a polgárok félelemben, rettegésben, bizonytalanságban éljenek, mivel ez mind a zavarosban halászó bűnözők érdekeit szolgálja? A kormány hátralévő hónapjaiban mit kíván tenni a terrorizmus megfékezése érdekében?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem