T. ASZTALOS ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy először is megköszönjem a kérdést, amelyet a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviseletében feltett, mert valóban fontosnak ítéljük meg, hogy erről a kérdésről itt, a Ház körében is tájékoztassuk a lakosságot a lakóépület-felújítás kérdésköréről.
A kormány '96-ban jóváhagyta a lakáspolitikai koncepciót, amely többek között kiemelt figyelmet fordított a lakóépületek felújítására. A képviselő úr által is említett 105/1996-os kormányrendelet a 30 millió márka német hitel felhasználását és kamattámogatását szabályozza, mely az iparosított technológiájú épületek felújítására kedvező kondíciót biztosít. Eszerint a mindenkori piaci kamat kétharmadát a központi költségvetés vállalja magára a hitelfelvevőtől.
A kamattámogatás műszaki-technológiai feltételeit tárcánk dolgozta ki. Az energiatakarékosság érvényesítése érdekében az épületek jó hőszigetelőségét egyik feltételnek tekintjük; a fűtési rendszerek eredményességét ez alapvetően befolyásolja.
A képviselő úr által is hivatkozott kormányrendelet véleményünk szerint nem csak a teljes körű felújítást preferálja. A rendeletből származó kedvezményeket részmunkára is igénybe lehet venni, felhasználható a hitel egyrészt a hőszigetelés elvégzésére, másrészt a fűtési rendszerek felújítására, amennyiben az épület megfelel a hőtechnikai szabványoknak. A rendelet alapvető célkitűzése, hogy a felújítások tényleges megtakarítást eredményezzenek.
A hiteligénylések megkezdődtek, a hitelt folyósító kereskedelmi bankoknál a szerződések megkötése és a hiteligények elbírálása folyamatban van. A felvevők között elsősorban önkormányzatok, lakásszövetkezetek és ingatlankezelő vállalatok vannak.
A felújítási program és a hitelkihelyezések, -felhasználások kiértékelését még ebben az évben befejezzük. Az így szerzett tapasztalatokra építve tervezzük további javaslataink kidolgozását.
Magyarországon a közel 4 millió lakásból mintegy 500 ezer épült panelos technológiával. A felújítási hitelkeret ennek körülbelül egy százalékára, 4-5 ezer lakásra elegendő. Ezért a képviselő úr által javasolt kormányrendelet felülvizsgálatát, módosítását nem tartjuk időszerűnek, szükségesnek tartjuk azonban a további programok, javaslatok kidolgozását.
Képviselő úr kérdései között felveti a tárcák közötti együttműködés szükségességét. Tájékoztatnom kell képviselő urat, hogy e kérdés fontosságát a kormány már a múlt évben felismerte. Ennek érdekében a lakáspolitikai koncepció jóváhagyását követően létrejött az Országos Lakáspolitikai Tanács. A tanács vezetését a pénzügyminiszterre bízta a kormány - mint a lakásgazdálkodás kormányzati felelősére. A Lakáspolitikai Tanács szakértői testülete a lakástámogatási rendszer továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatokat előkészítette. A javaslat tartalmazza a lakásfelújítások normatív támogatási rendszerét is; a tanács soron következő ülésén az anyagot előreláthatóan megtárgyalják. Elfogadása és bevezetése esetén a lakásfelújítások számának növekedésével számolunk.
A kormány koncepciója szerint az épületfelújításokat a tulajdonosok, a települési önkormányzatok és az állam együttes tehervállalásával lehet elvégezni - és ebben egyetértünk képviselő úrral. E koncepcióban foglaltak is igazolják a tisztelt képviselő úr által felvetetteket, mely szerint az állam nem vonulhat ki e probléma megoldásából.
Mindezekhez nagymértékben hozzájárul az Országgyűlés által elfogadott (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) lakástakarék-pénztárak működésének megindulása.
Kérem tisztelt képviselő urat és az Országgyűlést, válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem