DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Képviselő Úr! Engedje meg, hogy elöljáróban ismételten leszögezzem: a jelenlegi fizető autópályák díjasításáról még az előző kormány döntött. A jelenlegi kormány a díjak csökkentése végett változtatott a finanszírozási arányokon.
Az ez év májusi határozatában kimondta a kormány, hogy az állami szerepvállalás mértéke növekszik; nem épülhet magyar autópálya jelentős állami szerepvállalás nélkül.
Mindezek eredményeként szándékaink szerint az M3-as díja mintegy fele lesz az M5-ösének és mintegy harmada az M1-es autópályán ma fizetendő használati díjnak. Ezenkívül külön kedvezményrendszer készül a gyakori használók, a helyi lakosok, vállalkozások részére. Ez a kedvezmény elérheti a 40-50 százalékot is.
Gödöllő térségében - egy nagyságrendet mondok - pillanatnyi számítások szerint nem fogja elérni a két autóbuszjegy árát, tehát mintegy 150 forintnak a nagyságrendjét - ha ezeket figyelembe vesszük - a helyi lakosok, gyakori használók részére.
Konkrét kérdéseire megkísérlek gyorsan válaszolni. Valószínűleg félreértésen alapszik az első kérdése. Az M3-as nem koncessziós rendszerben épül, ezért a koncessziós szerződés módosítási igénye sem merülhetett fel. Talán nem az M3-asra akart rákérdezni. Mivel most határozottan ezt ismételte meg, valószínűleg itt talán félreértés lehet.
Az M1-es fizető szakaszán várható díjalakulással kapcsolatos helyzetben rossz úton járnék, ha a bírósági eljárás eredményét bármilyen találgatásokkal befolyásolnám. Ezért nem kívánom befolyásolni ilyen módon a bíróság döntését. Erre nem tudok jelen pillanatban érdemi választ adni.
A matricás kérdést pedig (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), jelezném, a legközelebbi alkalommal tudom elmondani, mert ez egy bonyolult dolog. Ha még egyszer fog kérdezni, majd válaszolok erre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem