DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a mezőgazdaság életében egy rendkívül fontos törvénytervezet tárgyalásának a vége felé járunk. Az agrárgazdaságról szóló törvény nagyon fontos szerepet játszik mindazoknak az országoknak az életében, ahol a mezőgazdaságnak jelentősége van. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország ezek közé az országok közé tartozik.
Ugyanakkor értelemszerűen nagyon sok vita kísér egy ilyen törvényjavaslatot végig a parlamenten: az általános vita, a módosító javaslatok vitája. Amikor a kormány a nemzeti agrárprogrammal foglalkozott és tárgyalássorozatok révén próbált a mezőgazdasági célkitűzések területén előre lépni, akkor elemi erővel jelentkezett az az igény, hogy szükség van egy agrártörvényre Magyarországon is, amely a mindenkori kormányok számára előírja a mezőgazdaság megfelelő, sok esetben megkülönböztetett kezelését, egyidejűleg a mezőgazdaságot a komplex vidékfejlesztés rendszerébe foglalja.
Úgy érezzük, hogy ez a törvény megfelel azoknak a kereteknek, amelyeket a konkrét intézkedésekkel, az agrárpályák megfelelő szabályozásával konkrét tartalommal lehet megtölteni. Értelemszerűen egy kerettörvényről van szó, és ilyen szempontból a német agrártörvényhez hasonlít. De éppen ez az előnye, hogy nagyobb lehetőség van megfelelő tartalommal, intézkedésekkel kitölteni. Lényeges viszont, hogy egyértelmű utasításokat adjon ezen a területen.
Már a törvény elnevezéséről is sok vita folyt, és a módosító javaslatok között is találunk olyat, amely az agrárgazdaságról szóló törvényjavaslat helyett az agrárgazdaság támogatásáról szóló törvényjavaslatot veszi előtérbe, amely egy determináló tényező ezen a területen. A kormányzatnak nem lehet kifogása, hogy ilyen értelemben foglalkozzunk ezzel a törvénnyel.
Nagyon jelentős eleme ennek a törvénynek, hogy a mezőgazdaság mindenkori támogatását a gazdasági élet teljesítményétől teszi függővé. Amennyiben növelni tudjuk a gazdaság teljesítményét, a GDP-t, akkor növelni lehet a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre direkt fordítandó támogatásokat.
A törvény foglalkozik a mezőgazdaság versenyképességének javításával, más ágazatok esélyegyenlőségének megteremtésével, amit a módosító javaslatok esetében is az illető benyújtók messzemenően akceptáltak. Jelentős elemeként kidomborodott az általános és a részletes vitában is a lakosságmegtartó képesség szerepe, és nem utolsósorban a módosító javaslatok között került kihangsúlyozásra, hogy még nagyobb szerepet és jelentőséget kell tulajdonítani az emberi, a humán erőforrásoknak a magyar mezőgazdaságban.
Mindenki egyetért azzal, hogy döntően a magántulajdonon alapuló mezőgazdaságra van szükség és egy változatos üzemi struktúrára, ahol a kis-gazdálkodók, a családi gazdaságok, a fiatal gazdák és a nagyobb gazdaságok, a szövetkezetek, részvénytársaságok is megtalálják a maguk számítását.
Nagyon jelentős követelmény, hogy a parlament rendszeresen kapjon tájékoztatást a mezőgazdaság helyzetéről. Ennek megfelelően a középtávú tervet a parlament elé kell terjeszteni. A földművelésügyi miniszter évente köteles beszámolni arról, hogy a mezőgazdaság milyen állapotban van, és milyen formában, hogyan használta fel a rendelkezésre álló forrásokat, azokat a támogatásokat, amelyek a piacra jutást, a termelést, a kamatokat, az állami kezességet, a fejlesztéseket, a kedvezőtlen térségek támogatását és a föld védelmét célozzák.
Szó esik az intézményrendszerről is, arról, hogy megfelelő közhasznú adatbázis rendelkezésre álljon. Ezzel is számos módosító indítvány foglalkozott, amelyből a mezőgazdálkodás és a gazdaság irányításához szükséges következtetéseket le lehet vonni.
Az agrártársadalom nagy figyelemmel kíséri ennek a törvénynek a megszületését és nagy várakozással tekint elé.
A Földművelésügyi Minisztérium nevében mindenkinek megköszönöm a munkáját, aki a vitában részt vett, aki módosító javaslatot nyújtott be és gazdagította ezt a törvénytervezetet.
Megköszönöm a figyelmet, és kérem a törvénytervezet elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem