DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. A kormány természetesen méltányolja az ilyen jellegű kezdeményezéseket, és emberileg meg is érti, hisz a választókörzetben sok olyan szőlősgazda van, aki nem nagyon szeretné még fölvállalni ezt az adminisztrációs többletköltséget, illetve nem nagyon kívánkozik abba a nyilvántartási rendszerbe, amelyet a törvény igen szigorú szabályok között megkövetel. Én azonban azt gondolom, ha ebben a Házban egyetértés van a tekintetben, hogy a borhamisítással, az illegális forgalmazással, sajnálatos módon a saját piacaink rongálásával szemben a legkeményebb módszerekkel föl kell lépni, akkor ezzel párhuzamosan nem szabad egy másik kapuban egy olyan lehetőséget adni, amely egy kört arra a lehetőségre csábít, hogy mindenféle nyilvántartás és ellenőrzés nélkül továbbra is folytathassa tevékenységét.
(20.00)
Tudom, hogy ezen kör jó része abszolút tisztességes, nagy hozzáértéssel rendelkező szőlőtermelő gazda. De nézzük meg, hogy egy 1000 négyzetméteres területen hány hektó bort lehet előállítani! Van-e arra mód, hogyha valakinek egy nagyobb területe van - mondjuk 4-5000 négyzetméter -, ebben az esetben minden további nélkül a feleségére, a gyerekére szétíratja, és ki tudja vonni magát ebből az, azt hiszem, mindenki által kívánt és rendesen leszabályozott, új bortörvény által totálisan meghatározott körből. Nem gondolom, hogyha mi most egyetértünk a szigorításban, akkor más oldalról egy olyan kiskaput kellene nyitni, ami ennek az ellenőrzését, ennek a mechanizmusnak a szabályszerű működtetését nehezítené, vagy ne adj' isten, egyáltalán lehetetlenné tenné.
Emlékezzünk arra: ebben az évben a szőlő- és a bortermesztés helyzetének a megsegítésére több mint másfél milliárd forintot fordítottunk - ezen a borfelvásárlással, a lepárlással és a borexport-támogatással kapcsolatos támogatást kell érteni. Ehhez képest még mindig nem tudtunk összeszedni 200 ezer hektoliter, valóban szőlőből készült bort, ami a lepárlásra alkalmassá válhatna. Nem tudtuk elérni azt, hogy illegálisan ne értékesítsék a mustot; nem tudtuk elérni azt, hogy a gazdák ilyenkor, szüret idején ne adják el a törkölyt, és ne adják el azt a seprőt, amivel aztán a saját későbbi piacaikat fogják veszélyeztetni, mert az állam által adott 10 forintot keveslik - nyilvánvalóan 30-40 forintért a feketepiacon ezt el lehet adni.
És ha ezek nincsenek nyilvántartásba véve, ez egy nagyon nagy mennyiséget jelent: Magyarországon az ilyen apróparcellák, az 500 négyzetméteres vagy az alatti parcellák termelik a nem minőségi, nem ellenőrzött borfajtáknak, úgynevezett asztali, közfogyasztású borfajtáknak több mint 75 százalékát. Ennek a 75 százaléknak, kedves képviselőtársaim, egyezzünk már meg, ne adjunk olyan lehetőséget egy törvényben, amit utána önök majd joggal fognak számon kérni a kormánytól interpellációban, kérdésben, hogy itt van a bortörvény, és a kijátszással szemben semmit nem tudnak csinálni!
Ez kísértetiesen emlékeztet engem arra, amikor a földtörvény tárgyalásánál elmondtuk, hogy nem lesz jó, ha ilyen szabályozást csinálunk, mert ki fogják játszani. Tessék: kijátsszák, és a zsebszerződéseket a kormányon kérik számon. Úgyhogy a kormány nevében a legnagyobb jóindulattal - megértve az önök társadalmi igényét, amely a képviselők felé megnyilvánul - a leghatározottabban ellenezzük ennek a módosító indítványnak az elfogadását, és kérjük képviselőtársainkat - már aki itt van -, hogy a többieknek is adja át: a szavazásnál ebben a kérdésben lehetőség szerint a kormánnyal együtt szavazzanak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem