AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitákban és a bizottsági üléseken elhangzottak megerősítették a kormány adópolitikai szándékait, amelyek az adóterhek fokozatos csökkentésére, a vállalkozások adózási feltételeinek könnyítésére és egyszerűsítésére irányulnak. Annak ellenére, hogy a módosító indítványok száma most sem volt kevés, az adórendszer stabilitásának és kiszámíthatóságának követelménye továbbra is fenntartható maradt.
A módosító indítványok nyomán sem változtak olyan, a kormány által benyújtott alapvető javaslatok, mint például a nyugdíjreformmal kapcsolatos adózási szabályok, az szja-adótábla mértékei.
A támogatott módosító indítványok adóbevételi kiesést jelentő hatása a költségvetési javaslat keretei között kezelhető mértékű maradt. A módosítási igények egy részét a már működő jogintézmények fenntartása, a kiszámítható jogrendszer érdekében nem támogatta a kormány. Más részüket pedig azért nem, mert azok már megszüntetett, adóvisszaélésre is lehetőséget adó kedvezmények visszaállítását vagy adópolitikai célokkal ellentétes új rendelkezéseket jelentenének.
A bizottsági viták középpontjában a lakosság adóterhelését érintő változtatások és a vállalkozások beruházásait ösztönző kedvezmények egységesítésére irányuló módosítások álltak.
Az Érdekegyeztető Tanácsban történt megállapodás alapján javasolt módosítások többsége - így az adójóváírás, az adómentes étkezési hozzájárulás összegének a felemelése, a különböző biztosítópénztári kedvezmények mértékére későbbi csökkentés elhagyása - a lakosságot kedvező módon érinti. Ezek közül kiemelendő, hogy az adójóváírás felső határa a kormány által eredetileg javasolt havi 4000 forintról havi 4200 forintra emelkedik, s ezáltal az év egészében a nettó, borítékba kerülő keresetek közel egy százalékkal gyorsabban nőnek a bruttó kereseteknél.
A bizottságokban felmerült javaslatok közül a személyi jövedelemadót érintően kiemelendők a termőföld haszonbérbe adásából származó jövedelem adómentességi feltételeinek módosításával kapcsolatos indítványok.
A támogatott javaslattal megteremtődik annak lehetősége, hogy a tulajdonnal nem, de például özvegyi jogon haszonélvezettel rendelkező idős polgárok is adómentesen adhassák haszonbérbe a 3 hektár alatti termőföldet.
A kamarai törvény módosításához kapcsolódóan a kamarai tagdíj adókedvezményként történő érvényesítésére több módosító indítvány érkezett.
A kamarai tagdíj utáni adókedvezmény bevezetését sem az szja-ban, sem a társasági adóban nem támogattuk, mivel a tagdíj költségként jelenleg is elszámolható és az adóból való finanszírozásnak nincs elvi indoka.
A közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslattal összefüggésben... (Folyamatos zaj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem