T. ASZTALOS ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A fogyasztóvédelemről szóló törvényjavaslat célja, hogy a szabályozási és intézményi rendszer biztosítsa a fogyasztók egészségének és biztonságának, vagyoni érdekeinek védelmét, a hatékony és gyors jogorvoslatot, a megfelelő tájékoztatást és információhoz jutás lehetőségét, a fogyasztók oktatását, valamint a fogyasztói érdekek képviseletét.
A törvényjavaslat meghatározza a fogyasztási kölcsönszerződés kötelező tartalmát, valamint ezektől és a szerződésekre vonatkozó más szabályoktól a fogyasztó hátrányára való eltérés jogkövetkezményeit. A törvényjavaslat tartalmazza a fogyasztók megfelelő tájékoztatásával kapcsolatban a címkézésre, csomagolásra és árfeltüntetésre vonatkozó általános szabályokat.
A törvényjavaslat továbbfejleszti a fogyasztóvédelmi intézményrendszert. Az Európai Unióhoz tartozó országokban megfigyelhető az a tendencia, hogy az igazságszolgáltatás mellett alternatív vitarendező fórumok jönnek létre. A tervezet szerint a területi gazdasági kamarák feladata olyan békéltető, egyezséget tartalmazó fórum működtetése, amelyben a gazdasági kamarák és a fogyasztók érdekképviseletét ellátó szervezetek azonos számú képviselőt delegálnak. A békéltető testület a vitás ügyekben egyezséget kísérel meg, ennek hiányában dönt az ügyekben. Döntése a felekre általában nem kötelező, csak ajánlás jellegű. Döntése csak abban az esetben kötelező a gazdasági tevékenységet végzőkre, ha az a döntés kötelező jellegét magára nézve előzetesen elfogadta.
Az intézményi rendszer másik alapvető fontosságú kérdése a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladat- és hatáskörének bővítése. A főfelügyelőség hatásköre jelenleg korlátozott, csak a kereskedelmi tevékenységek és egyes szolgáltatások ellenőrzésére jogosult. A szankciórendszer nem általános és nem elég hatásos. A törvényjavaslat a főfelügyelőség feladatkörét a pénzügyi szolgáltatások, illetve a kölcsönszerződések, a biztosítási szerződések, valamint a közüzemi szerződések tekintetében felmerülő bejelentések megvizsgálására kiterjeszti.
A törvényjavaslat a főfelügyelőséget feljogosítja, hogy bármely fogyasztókat érintő ügyben vizsgálatot folytasson, és fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén fogyasztóvédelmi bírságot szabjon ki. Ugyanakkor hatásköre nem érintheti e jogszabály alapján más szerv hatáskörébe utalt fogyasztóvédelmi feladat- és hatásköröket. A törvényjavaslat ugyanakkor rögzíti a hatáskörelvonás tilalmát is. A törvényjavaslat biztosítja a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek megalakulásának és működésének feltételeit. A törvényjavaslat a fogyasztók iskolai és iskolán kívüli fogyasztóvédelmi oktatását állami feladatnak tekinti. Ennek felel meg az a javasolt szabályozás, hogy az iskolai fogyasztóvédelmi oktatás a nemzeti alaptanterv része.
Tisztelt Országgyűlés! Szükségessé teszi a fogyasztóvédelmi törvény megalkotását az Európai Unióval és tagállamaival kötött társulási szerződésünkből eredő kötelezettségvállalás is. Az európai megállapodás 68. cikke meghatározza a jogszabályok közelítésének kiemelt területeit, amelyek között szerepel a fogyasztói érdekvédelemmel kapcsolatos szabályozás. Az európai bizottság hazánkról készített országvéleményében hiányolta a fogyasztóvédelem törvényi szintű szabályozását. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat eleget tesz a jogharmonizációs követelményeknek is.
A törvényjavaslat bizottsági vitáiban néhány megfontolásra érdemes javaslat, észrevétel hangzott el, így a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a szakmai felügyelőségek hatásköri elhatárolása és zavartalan együttműködése esetleges további jogi garanciái, a fogyasztóvédelmi hatóság jogállása, a társadalmi szervezetek támogatása.
Tisztelt Országgyűlés! Megköszönöm az Országgyűlés bizottságainak támogatását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot szíveskedjen elfogadni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem