DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nyakunkon a tél, de még mindig nem látható, hogy a kormány a megalapozatlan sikerpropagandáján túlmenően rendelkezik-e bármilyen elképzeléssel, hogy az energiaár-robbanás hatásait segítsen a tömegek számára kivédeni. Hiszen az ország olyan elképesztően rossz helyzetbe került, hogy tömegek képtelenek a távfűtési számláikat kifizetni, képtelenek a tüzelőjüket beszerezni. Elég, ha csak arra utalok, hogy októberben a távfűtéses lakásokba, tehát mintegy 650 ezer lakásba érkezett meg a félhavi felemelt számla. Ennek több ezer forintos többletköltségét igen sokan nem tudták fizetni, de ebben a hónapban már teljes felemelt havi számlát kapnak, ami még inkább teljesíthetetlen lesz a lakosság tömegei számára.
Akkor, amikor az energiaár-robbanás hatásairól beszélek, utalnom kell arra, hogy a Független Kisgazdapárt több alkalommal rámutatott a különböző gazdasági kérdések vitáiban, hogy miként lehetne ennek kedvezőtlen hatásait kivédeni. Sajnálatos, hogy a kormány pontosan az ellenkező irányba ható magatartást tanúsít, hiszen az energiaár-robbanás következményeinek kivédése vagy azok súlyának csökkentése helyett most a Fővárosi Távfűtő Művek privatizációjára kerül sor. Ennek következtében az energiaár-robbanás egy újabb szakaszának megnyitására kerülhet sor. És miután a lakosság tömegei lehetetlenültek el gazdaságilag, legyen szabad itt arra rámutatnom, hogy óriási a munkanélküliség, a munkanélküliségen belül külön rendkívül magas a most már tartósan munkanélküliek száma, külön kategória - talán a legfájdalmasabb valamennyi közül - a pályakezdő fiatalok helyzete.
(16.00)
De hadd utaljak arra, hogy a tél közeledtével nemcsak ezen társadalmi rétegek, no meg a nyugdíjas tömegek széles rétegének a helyzete lett olyan, hogy bizony igen sokan képtelenek a fűtésszámláikat kifizetni, mert a kompenzáció csak részbeni, de az sem elégséges. Hadd utaljak arra is, hogy sajnálatos módon a hontalanok és a lakástalanok száma óriási mértékben növekszik Magyarországon, most már körülbelül 40 ezer a hajléktalanok száma, akik teljes reménytelenséggel néznek a télelő időszaka elé. Tehát úgy gondolom, hogy végre itt kellene legyen az ideje annak, hogy a kormány tegyen valamit.
Sajnos azonban az energiaár-robbanás kivédése helyett újabb robbanásokra kell felfigyelnie a közvéleménynek, mert a szó szoros értelmében is elszaporodtak a robbantások Budapesten is, vidéken is, a robbantásos merényletek olyan számokat takarnak és őriznek most már, amelyek félelemkeltőek - tehát itt egyszerre beszélhetünk az energiaár-robbanásról, egyszerre beszélhetünk tényleges robbantásokról. A lakosság teljes ellehetetlenüléséről van szó, mert ellehetetlenült a lakosság a gazdasági tényezőket illetően, ellehetetlenült a lakosság a közbiztonságot illetően.
Egyik vonatkozásban sincs a kormánynak olyan koncepciója, amely megnyugtathatná a lakosságot, hiszen nem látható a kiút az energiaárak vonatkozásában sem, hogy miként kívánja azokat csökkenteni a kormány, de nem látható a kiút a robbantások területén sem. Én egyetlenegy kiutat látnék: ha ez a kormány mielőbb távozna.
Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem