DR. FAZAKAS SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Torgyán József elnök úr fölszólalásában megismételte képviselőtársa, Torgyánné Cseh Mária múlt kedden - hasonló témakörben, szó szerint hasonló módon - elhangzott interpellációját, amikor nekem módom volt arra részletekbe menően választ adni. Akkor is alá kellett húznom, hogy nincs okunk energiaár-robbanásról beszélni, hiszen '97. január 1-je óta, a költségarányos árak bevezetése óta az energiatörvényben és a gáztörvényben meghatározott módon egy inflációs képletnek megfelelően alakulnak az árak.
Akkor is rámutattam arra a tényre, hogy természetesen bármennyire is fájdalmas, hogy a gáz- és a vezetékes energiahordozók, mint a villamos áram ára emelkedik, azonban az eddigi háromszori emelés eredményeként éves szinten ez 15, illetve 17 százalékot tesz ki; amit még egyszer aláhúzok: megértem, hogy nagyon sokak számára ez komoly emelkedést jelent, de azért értsük meg, hogy ez az inflációval arányosan megy.
Aláhúztam akkor is, hogy mind a reálbérek, mind a nyugdíjak ezt meghaladó mértékben emelkedtek az idei évben. Tudjuk, hogy sokak számára - annak ellenére, hogy ezek a pozitív változások is vannak - ezek nagyon komoly terhet jelentenek. Épp ezért döntött a kormányunk úgy még az év elején, hogy létrehozza a Magyar Energia Alapítványt, amely Magyar Energia Alapítvány feladata, hogy a szociálisan rászorultak számára biztosítson egy megfelelő mértékű kompenzációt. Ez a Magyar Energia Alapítvány az elektromos áram tekintetében már megkezdte működését. Aláhúznám, hogy a kormány egymilliárd forinttal járult hozzá az elektromos áram áremelkedésének kompenzálásához, míg az elektromos áram erőművei, a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság és az áramszolgáltatók mintegy hasonló összeggel tudtak hozzájárulni az alapítványhoz.
Éppen most, a gázáremelés kapcsán jelentkező feszültségek kezelése érdekében tíz nappal ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy 500 millió forintot a Népjóléti Minisztérium alapjaiból átcsoportosít a gázkompenzáció céljaira. Ehhez a Mol már 350 millió forinttal hozzájárult, és a múlt héten folytatott intenzív tárgyalásaink eredményeként itt is bejelenthetem, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy a gázszolgáltató vállalatok is hozzá fognak járulni ezen alapítványhoz. Így tehát lesznek - természetesen nem végtelen eszközeink, de - eszközeink ahhoz, hogy a szociálisan legjobban rászorultakat ilyen módon is kompenzálni tudjuk.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem