DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt helyesli és támogatja, hogy Magyarország a NATO teljes jogú tagja legyen. Ennek érdekében november 16-ára, a népszavazásra mozgósítja valamennyi tagját, szimpatizánsait, mindazokat, akik a Kisgazdapárt törekvéseivel egyetértenek.
A Független Kisgazdapárt helyesli a miniszterelnök úrnak azt a nyilatkozatát is, hogy a többi térségbeli állam tagságát is elő kívánjuk mozdítani - ez valóban egy kívánatos cél. Ugyanakkor, amikor a miniszterelnök úr a konstruktív szomszédsági politikáról beszélt, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a konstruktív szomszédsági politika mind ez idáig egyoldalú volt, tehát Magyarországon maradéktalanul érvényesült, sajnálatos módon a szomszédainknál nem. Elég, ha csak utalok arra, még mindig nem sikerült elérnünk, hogy Kolozsvárott magyar egyetem létesülhessen; de elég, ha arra utalok, hogy Pozsonyt illetően is rengeteg keserűség halmozódott fel ebben a nemzetben. Éppen az elmúlt napokban, hetekben tömegesen bocsátották el azokat az iskolaigazgatókat, tanárokat, akik kétnyelvű vagy netántán csupán magyar nyelvű bizonyítványt állítottak ki, és sok diák ellen is eljárást indítottak a pedagógusokon túlmenően. Ezt mi az alapvető emberi jogok és szabadságok sárba tiprásának tartjuk; nem tartjuk európai politikának, és úgy gondoljuk, hogy erre a világ figyelmét fel kell hívnunk.
Ugyanakkor, amikor mi támogatjuk a november 16-ai népszavazást, nem mehetünk el szó nélkül a mellett a tény mellett: nagy hibának tartjuk, hogy a kormány végül is a NATO és a föld ügyében történő népszavazás kérdésében olyan ingatag politikát tanúsított, hogy többször megváltoztatta korábbi álláspontját, és hogy végül is a földkérdés tekintetében olyan makacsságot tanúsított, ami szöges ellentétben áll a NATO-beli rugalmas és bölcs politikájával. Hiszen amilyen okos dolog az euro-atlanti integrációs törekvés, annyira botor dolognak tartjuk azt, hogy a kormány egész egyszerűen nem volt hajlandó a nép által kezdeményezett aláírások megfelelő számának, tehát több mint 200 ezer aláírásnak az összegyűjtése után sem feltenni a nép által kezdeményezett kérdéseket, hanem önmaga kérdését előbbrevalónak tartotta.
Mi ezt a népszuverenitás sárba tiprásának és az euro-atlanti törekvéseink veszélyeztetésének tartjuk. Még a mai napon megtehetné a miniszterelnök úr - és ez nagy államfői bölcsességről tenne tanúbizonyságot... (Moraj az MSZP padsoraiban.) -, hogy ma felállna itt a Házban, és azt mondaná, hogy van önnek is egy kérdése, és van a népnek is kérdése, és ön a nép kérdését többre tartja... (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.) önmaga kérdésénél.
Én azt hiszem, ebben az esetben nagy lépést tenne a miniszterelnök úr a társadalmi nyugalom helyreállítása iránt is, ahogy azt már a korábbi felszólalásaimban is észrevételeztem.
Ugyanakkor legyen szabad rámutatnom arra, hogy a miniszterelnök úr bejelentése megragadta az egész ellenzék figyelmét, miszerint április 4-e lenne a NATO-csatlakozásunk dátuma. Április 4-e a magyar függetlenség meggyalázásának a napja; a miniszterelnök úr... (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólások a Független Kisgazdapárt padsoraiból: Úgy van!) köteles a kormánya nevében tiltakozni a NATO-nál amiatt, hogy április 4-ére kívánnák tenni a csatlakozás időpontját. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) Ezt a magyar nép semmilyen körülmények között nem fogja figyelembe venni! És én tisztelettel kérem a Magyar Köztársaság kormányát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), hogy ne nevetgéljen ezen, hanem vegye figyelembe ezt a véleményt is! (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem