SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyre kevésbé érthető számomra az, hogy mit akarnak a szabaddemokraták, mert Bauer úr felszólalásából ez nem derült ki.
Azt gondolom, hogy négy modellben lehet leegyszerűsíteni azokat a modelleket, amelyek léteznek Európában, illetve az Egyesült Államokban - el kell dönteni, hogy melyiket választják, vagy melyikhez hasonlót akarnak felépíteni a szabaddemokraták.
Az Amerikai Egyesült Államokban felépítették a legfőbb bíróság döntése alapján a "wall of separation"-t - az elválasztás falát. Ezt a falat fölépítették - az utóbbi évtizedek, száz év pedig arról szólt, hogy ennek a falnak a mérete csökken. Mit akarnak a szabaddemokraták? Falat építeni? Ennél magasabbat, mint ami az Egyesült Államokban van?
Mi a második lehetőség? A második lehetőség az, amit az északi országok és Görögország csinálnak, hogy államegyházat építenek, államegyház van ezekben az országokban. Ezt akarják a szabaddemokraták vagy nem?
A harmadik lehetőség az, ami a német nyelvű országokban van, ahol kötelező hitoktatás van, és aki ki akar lépni a hitoktatás keretéből, az nyilatkozik, és ahol az állami szedi be az egyházi adót. Ezt akarja a Szabad Demokraták Szövetsége?
És van a negyedik lehetőség, ami arról szól, hogy az adott állam és az adott egyház valamilyen megállapodást köt, vagy konkordátum formájában, vagy megállapodásban egyenlő felek szerződést kötnek, és ez a pozitív semlegesség talaján állva támogat egyházi cselekvéseket, oktatást, különböző közintézmények fenntartását.
A Fidesz-Magyar Polgári Pártnak az az álláspontja - és ez ennek a pozitív semlegességnek a sajátossága és sajátosságának a lényege -, hogy van az államnak pozitív semlegessége. Mi egy ilyen rendszert szeretnénk létrehozni. Azt gondoljuk, hogy az a politika, amit a szabaddemokraták ebben az esetben tesznek, amely nem más, mint hogy megpróbál a lelkiismereti szabadságra hivatkozva konfliktust gerjeszteni polgárok és polgárok között, e törvényjavaslat kapcsán konfliktust kirobbantani felekezetek és felekezetek között, ez nem tartható. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ne szülessenek ilyen konfliktusok, amikor meg lehet tisztességesen is oldani (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) ezt a helyzetet.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem