HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Most ismét átérzem a koalíciós örömöt, amit az előbbi néhány hozzászólásnál nem pontosan éreztem. Nagyon örülök Béki Gabriella képviselő asszony hozzászólásának, szinte minden szavával egyetértek. Ami a civil szervezeteket illeti, én is elég sokat tárgyaltam velük, és ők nagyjából valóban azt fogalmazták meg az első 1 százalékkal kapcsolatban, amit itt képviselő asszony is megemlített.
Ami a titokvédelmet illeti, ez azért került be az első 1 százalékba, mert sajnos annak idején az egyházi intézményeket is bevették a kedvezményezett körbe. Abban az esetben, amikor a második 1 százalékban megjelennek az egyházak, akkor az első 1 százalékban valóban csak a társadalmi szervezeteknek kellene szerepelni, és ebben a pillanatban ez az egész bonyolult titkolózás értelmét veszti, hiszen ha azt mondjuk, hogy azért alkalmazzuk ezt az 1 százalékot, hogy nagyon helyesen a civil társadalmat, a civil szférát támogassuk, segítsük, akkor egyszerűen abszurd az, hogy a civil szervezetek nem tudhatják meg, hogy kitől kapták azt a bizonyos átutalást.
Úgy gondolom tehát, hogy a dolgunk nagyon egyszerű, és valóban, ha még itt leszünk jövő évben is, akkor - talán nem ebben az évben, de a következő évben - mindenképpen el kell intéznünk, hogy az első 1 százalék a társadalmi szervezetek támogatására szolgáljon, és mivel nem szerepelnek benne egyházak, valamilyen módon világnézethez kötődő intézmények, természetesen semmi akadálya sincs annak, hogy ezt a titokvédelmet egyszer s mindenkorra felbontsuk, és utána az állampolgárok tudják azt, hogy melyik civil szervezetet támogatják, és a civil szervezetek tisztában legyenek azzal, hogy milyen körben számíthatnak támogatókra; és akkor ez nem egy titkos borítékjáték lesz, ami alighanem valóban méltatlan a civil szerveződés alapvető eszményéhez.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem