HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Máris tanultam valamit, érdemes volt végighallgatni Mészáros képviselőtársam előadását: azt mondta, hogy ez pártos előterjesztés, szemben az eddigi pártatlan előterjesztésekkel. Ebből kiderül, hogy ha a szabaddemokrata miniszter urak előterjesztenek valamit, az a pártatlanság kritériuma, ha a szocialisták terjesztenek elő, akkor az pártos előterjesztés - érdekes megfigyelés.
Már kevésbé élvezettel, inkább furcsán hallgattam azt a fejtegetést, nem először a szabaddemokrata képviselőktől, amely mindenáron katolikus-protestáns ellentétet próbál kreálni ebből a törvénycsomagból. Én először is nem gondolom, hogy a protestáns egyházak vezetői igénylik, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége védje meg az érdekeiket a katolikus egyházzal szemben. Azon fejtegetése Mészáros Istvánnak pedig, hogy a protestáns egyháznak miért volt kevesebb tulajdona néhány száz évvel ezelőtt, mint a katolikus egyháznak - nagyon messze vinne ez a vita. Mondjuk, a XV. században egyáltalán nem is volt tulajdonuk a protestáns egyházaknak, mert akkor még nem létezett protestantizmus. Nem hiszem, hogy ezen törvény kapcsán a vallásháború összes fejezetét ismét fel kellene idézni ebben a házban.
Ami az úgynevezett örökjáradék kérdését illeti, tisztelt képviselőtársam, itt arról van szó, hogy a hatályos törvény alapján az egyházaknak vissza kellene adni ingatlanokat. Az egyházak nem természetben kérték vissza ezeket az ingatlanokat, hanem készpénzben, és ezt a készpénzt nem részletekben kérik, hanem annak a kamatait kérik. Ha ön betesz egymillió forintot a bankba, és azt mondják önnek, hogy mondjuk, öt évig kapja a kamatokat, aztán nem kap semmit, mert vége van a dolognak, akkor gondolom, ugyanúgy meglepődne, mint ahogy ebben az esetben tiltakoznak ez ellen.
Ami pedig az egyházi oktatás finanszírozását illeti: azért ne tessék elfelejteni azt, hogy aki részt vesz az egyházi oktatásban, az nem vesz részt az állami oktatásban, ily módon tehát az állam terhei egyáltalán nem növekednek, és ez teljesen... (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Közbiztonságot, egyebeket említeni igen nagy csúsztatás, tisztelt képviselőtársam, hiszen aki az egyik iskolarendszerben tanul, az értelemszerűen nem tanul a másik iskolarendszerben.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem