DR. OROSZ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mészáros István képviselőtársam csokorba szedte mindazokat az érveket és elképzeléseket, amelyeket a törvénycsomaggal kapcsolatosan szabaddemokrata képviselőtársaim a legkülönbözőbb helyeken eddig elmondottak, és gondolom, ezután is el fognak mondani. Ebben nagyon sűrűn szerepelnek történelmi hivatkozások. Azt hiszem, és azt szeretném tanácsolni, hogy nagyon csínján bánjunk a történelemmel, hiszen a történelemben sokféle példát lehet találni, de a történelem mégsem példatár. Nem olyan példatár, amiből most hirtelen előveszünk valamit, és akkor ennek kapcsán ezt vagy ez indokolni lehet.
Egyetlenegy dolgot hadd mondjak: hivatkozás történt arra, hogy az egyház a maga birtokait így és így szerezte - elkobzott birtokokból és egyebekből. Tudomásom szerint az egyház egyetlen hold földet nem kért vissza. Tehát az arra való hivatkozás, hogy hogyan szerezte a birtokait, nem igazán történelmi érv. Történészként hadd hivatkozzak egy másik érvre - nekem is szabad hivatkoznom -: 1848-ban, 150 évvel ezelőtt kárpótlás nélkül eltörölték az egyházi tizedet. Az egyetlen olyan törvény volt '48-ban, amelyért senki nem kapott kárpótlást, a katolikus egyház nem kapott érte kárpótlást, holott minden más megszüntetett járadékért a magánosok járadékot kaptak, és járadékot élveztek '48 után. Talán ezt is figyelembe lehet venni a katolikus egyház vagy egyáltalán az egyházak megítélésében.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem