BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Hegyi Gyula legutóbbi kétpercesében volt egy szó, egy utalás, amire szeretnék visszatérni, már csak azért is, mert egy központi kérdése az egész vitának. Tudniillik ő azt mondta - most én nem megyek bele abba az egész kérdésbe, hogy miért a Vatikán delegációjával kellett ezt az egész konstrukciót kialakítani, erről beszéltem két hete, és még a jövő héten is szándékozom erre visszatérni -, hogy ha egyszer valamit elfogadunk, akkor ne várjuk el, hogy a Katolikus Egyház elfogadjon valamit, ami számára hátrányosabb.
Ez a "hátrányos" kifejezés nagyon fontos. Tudniillik minket egyházellenességel szoktak vádolni - szerintem teljesen alaptalanul, de ebben nyilván megoszlanak a vélemények -, de azt szeretném világosan elmondani, hogy miben is van köztünk a vita. Tudniillik igaz az, hogy az a törekvés, amit a Szabad Demokraták Szövetsége és általában a magyar liberalizmus az utóbbi 150 évben képviselt, valóban ellentétes a katolikus egyház meg más egyházak bizonyos törekvésével. Nevezetesen azzal a törekvésével, ami évszázadok óta jellemezte a katolikus egyházat, és bizonyos értelemben ma is jellemzi, hogy állami eszközöket használjon föl abban a törekvésében, hogy a társadalom minél szélesebb rétegével fogadtassa el a maga tanítását. Tudniillik az teljesen természetes, hogy minden egyház arra törekszik, hogy minél több emberrel fogadtassa el a maga tanítását, és ebben minden szabadságot biztosítani kell számára. Mi azt szeretnénk korlátozni, hogy állami eszközökkel tegye ezt. Ő pedig azt szeretné, hogyha ebben nem korlátoznák.
Ebben van köztünk egy valódi konfliktus, és tulajdonképpen ez a vita, ez az egész vita erről szól. Arra a törekvésére, hogy állami eszközöket tartósan a maga törekvéseire felhasználjon, ebben a tekintetben valóban hátrányos a számára az, amire az SZDSZ és a magyar liberalizmus törekszik.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem