BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha már Hegyi Gyula képviselőtársunk megragadta az alkalmat, hogy a két héttel ezelőtti felszólalásra reagáljon, akkor engedje meg nekem is ezt. Én is elhűlve hallgattam őt két héttel ezelőtt. Ugyanis hat évvel ezelőtt én Giczy Györgytől hallottam azt a gondolatot, hogy természetesen nem szabad egy lapon emlegetni a történelmi egyházakat mindenféle kisegyházzal.
A két héttel ezelőtti vitában Hegyi Gyula mondta el azt, hogy a történelmi egyházak nem moshatók össze vadonatúj vallási mozgalmakkal és szervezetekkel, amelyek még nem állták ki a történelmi idő bölcs és mindent megtisztító mérlegét. Amikor ezt elhűlve hallgattam, akkor arra gondoltam - én egyetértek azzal, Giczy Györggyel is, meg Hegyi Gyulával is, meg Csapody Miklóssal is, aki ugyanezt elmondta a vitában -, Hegyi Gyulának mint magánembernek és mint publicistának, Csapody Miklósnak mint történésznek és magánembernek természetesen joga van másképp viszonyulni a különböző egyházakhoz.
De Hegyi Gyulának és Csapody Miklósnak és Giczy Györgynek - mint országgyűlési képviselőnek - nincs joga különbséget tenni egyházak között aszerint, hogy nagyok vagy kicsik, öregek vagy fiatalok. A parlamenti képviselő meg a kormány meg a miniszterelnök számára minden bejegyzett egyház, amely a törvényben előírt kritériumoknak megfelel, ugyanolyan egyház, és az a különbségtétel, amely mind ezeknek a törvényeknek a tartalmában, mind a létrejöttük folyamatában megnyilvánult a kormány eljárásában, súlyosan sérti a magyar alkotmánynak az egyházak egyenlőségére vonatkozó, az állam és egyház elválasztásából fakadó követelményeit. S nem helyes, hogy Hegyi Gyula a maga hozzászólásában ilyen módon védi meg ezt az eljárást.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem