BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Igazán nem gondoltam, hogy Isépy Tamás végtelenül rokonszenves hozzászólásához megjegyzést kell majd fűznöm - egy pontjához azonban mégis. Ez az a bizonyos egyetlen iskola visszaadásával kapcsolatos alkotmánybírósági ítélet.
Az Alkotmánybíróság abban a döntésében azt mondta, hogy az a megoldás, amit az előző kormány választott, tehát az előző parlamenti többség elutasította a Fidesz - tehát Isépy Tamás jelenlegi frakciója - által akkor név szerinti szavazásra föltett módosító indítványt, az nem alkotmányellenes. Tehát azt mondta az Alkotmánybíróság, hogy nem alkotmányellenes, ha nem zárja ki a törvény a falu egyetlen iskolájának egyháznak való átadását, mert buszoztatással biztosítható a lehetőség a nem elkötelezett iskolába járni akaróknak. De ebből nem következik az, hogy ha ma a kormány elfogadja azt, amiről akkor a Fidesz név szerinti szavazást kért - tehát hogy az egyetlen iskolát ne lehessen visszaadni -, az alkotmányellenes volna. Nyilvánvalóan nem alkotmányellenes. Sokféle alkotmányos megoldás közül választhat a mindenkori törvényhozó.
Márpedig Isépy Tamás csak azzal az esettel foglalkozott, amikor a 100 gyerekből csak 5 akar egyházi iskolába járni, és azt mondta, hogy azt az egyház biztosan nem kéri vissza.
(20.00)
Itt azonban arról a kérdésről van szó, amikor a 100 gyerekből 95 akar egyházi iskolába járni, de 5 nem. Az Alkotmánybíróság arra is rámutatott, hogy míg a nem elkötelezett gyereknek az elkötelezett iskolába való járatása nyilvánvalóan világnézeti sérelem, addig ha az elkötelezett iskolába járni akaró nem elkötelezett iskolába kényszerül járni, az nem jelent világnézeti sérelmet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez más szavakkal egyértelműen benne van az alkotmánybírósági döntésben, tehát a kormány javaslata ez esetben kivételesen helyeselhető és alkotmányos.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem