BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Sasvári Szilárd azt mondja: nem érti, hogy mit akar az SZDSZ, és felsorolt négy modellt. Szerintem abból, amit ma elmondtam, és amit sokan sokszor elmondtunk, teljesen világos: az SZDSZ azt akarja, amit Deák Ferenc, az amerikai megoldást tartjuk kívánatosnak Magyarország számára.
Azt mondja Salamon László képviselőtársunk: nem érti, hogy mi köze van annak, amit annak idején Kossuth, Deák, Eötvös képviselt, a mai egyház-finanszírozási vitához. Szerintem nagyon egyszerű a dolog. Miről szólt a nemzeti liberálisok álláspontja 150 évvel ezelőtt? Arról az egyszerű dologról, hogy az állam hatalmát ne lehessen az egyház, bármely egyház szolgálatába állítani. Miről szól az, amit mi mondunk ma? Arról, hogy az állam hatalmát, a pénzt, amit az állam kezel, ne lehessen valamely egyház szolgálatába állítani. Ilyen egyszerű a dolog! Ezt természetesen sok év alatt megvalósítandó célnak tekintjük. Azt tartjuk a kormányjavaslat hibájának, hogy nem indul el ebbe az irányba, szemben a mi javaslatunkkal. Hogy a Kossuth-hivatkozás mennyire jogos, azt csak az mutatja, hogy milyen riadalmat váltott ki néhány hónappal ezelőtt egy kossuthi mondat, amelyik plakátokon megjelent Budapesten.
Végül az utolsó másodperceimben annyit említenék meg, hogy az SZDSZ-nek egyáltalán nem célja polgárok és polgárok, felekezetek és felekezetek szembeállítása. Az is tévedés, amit a Magyar Nemzetben Salamon László feltételezett rólunk, hogy mi most a protestáns felekezetek szószólói akarunk lenni. Nem! Semmilyen felekezet - se nagyegyház, se kisegyház - szószólói nem akarunk lenni; az állam semlegességének, az egyházak szabadságának és az államtól való elválásának szószólói vagyunk kizárólag. A konfliktusokat - mint ahogy azt az elmúlt hét évben látjuk - éppen az gerjeszti, ha valaki az államhatalmat egyházi célok szolgálatába akarja helyben vagy országosan, kicsiben vagy nagyban állítani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem