VEÉR MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Államtitkár Urak! Egy megjegyzéssel kezdem, igazán rövid kívánok lenni. Most már szinte megszoktuk, hogy a munkaügyi törvénykezés vitája a késő esti órákban, sőt az éjszakai órákban zajlik.
(0.20)
Mégis elmondható, hogy a munkaüggyel kapcsolatos törvényjavaslatok elfogadása általában 90 százalékos arányban történik.
A most előttünk lévő törvényjavaslatban a foglalkoztatási törvény módosításával együtt került sor a Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. számú törvény módosítására is. Én most - a tűzvonalban dolgozó munkaügyi szakemberek véleményét is meghallgatva - csupán a bérgarancia-törvény módosításával kapcsolatban szándékozom felvetni néhány gondolatot.
A foglalkoztatási törvénytől eltérően ez a törvény nem tartozik a gyakran módosított jogszabályok közé. A jelenlegi módosításra azért is hívom fel tisztelt képviselőtársaim figyelmét, mivel a módosító rendelkezések többsége várhatóan érdemi változásokat is fog eredményezni. Ezeket a változásokat a törvény elfogadása óta eltelt néhány év tapasztalatai, a törvény gyakorlati alkalmazása során jelentkező igények mindenképpen indokolttá teszik, és a módosítások támogatásra érdemesek.
Mint ismeretes, a Bérgarancia Alap 1996-tól a Munkaerő-piaci Alap egyik alaprészeként működik. Az alaprész célja lényegében nem változik. Ebből a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetek munkavállalókkal szemben fennálló - készpénz hiányában kiegyenlítetlen - bértartozása előlegezhető meg a törvényben előírt feltételek és eljárás alapján. A törvénymódosítást követően lehetőség lesz majd a kifejezetten bért helyettesítő, betegszabadság idejére járó térítés kifizetésére is. A jelenleg hatályos törvény alapján nincs mód arra, hogy a felszámolás alatt lévő gazdálkodó szervezeteknél felmondási tilalom alatt álló munkavállalók - gyesen lévők, sorkatonák - felszámolást követően jelentkező bérigényének kielégítésére ezzel a támogatással kerüljön sor. A munkahelyre történő visszakerülésüket követően ugyanis a korábban igényelt és még vissza nem fizetett tartozás miatt újabb támogatás jelenleg nem adható. A módosítás lehetőséget biztosít arra, hogy a támogatás a jövőben akkor is nyújtható lesz, ha a gazdálkodó szervezet a visszafizetési kötelezettségét nem teljesítette.
A törvényjavaslat szerint megszűnik a támogatás iránti kérelmek időbeni rangsorolása is. Pozitívan értékelhető továbbá az az új eljárási szabály is, amely a Bérgarancia Alap-részből igényelhető támogatásokkal kapcsolatos hatáskört a központi szervektől a megyei, fővárosi munkaügyi központokhoz telepíti, érvényt szerezve annak az általános igénynek, hogy az ügyintézés ott történjen, ahol az eljárás alapját képező ügy keletkezett.
Tudom, hogy a Bérgarancia Alapról szóló törvényben talán nagyobb horderejű, a jelenleginél magasabb összegű bértartozások kiegyenlítésére irányuló módosításokra is szükség lenne, de most a pénzügyi feltételek hiánya miatt nincs erre lehetőség. A törvénymódosítás elfogadása várhatóan több munkavállalót fog kedvezően érinteni, hisz bővülhet azoknak a köre, akik számára az alaprészből nyújtható támogatás biztosítható.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy az előttünk lévő törvényjavaslatot támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Megköszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem