DR. TÓTH TIHAMÉR

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Eddig a foglalkoztatási törvény módosításával kapcsolatban minden frakcióból elsőként megszólaló képviselő azzal a kérdéssel kezdte, hogy szükség van-e most a foglalkoztatási törvény módosítására; és történtek támogató és ellenző, illetve a mostani módosítás célszerűségét nem látó és nem indokoló hozzászólások.
Szeretném jelezni, hogy a munkaügyi tárca az eddigi időszak alatt 26 esetben volt előterjesztője itt a parlamentben különböző törvényeknek, országgyűlési határozati javaslatoknak, és azt kell mondani, hogy nagyon jól szerepel az Országgyűlés elé hozott munkákat illetően, megfelelően gondoskodik arról, hogy a bizottsági és a plenáris ülés is foglalkozzon a tárca hatáskörébe tartozó jogszabályok előkészítésével.
Van viszont egy problémám a mostani módosítással kapcsolatban, ami a bizottsági ülésen is előjött: sajnos e mellett a módosítás mellett sincs ott a foglalkoztatási koncepció, és ez addig probléma, amíg a kormánypárti képviselők egy része azt mondja, hogy a ciklusban bizonyára ez volt az utolsó módosítása a foglalkoztatási törvénynek, más részük pedig azt jelzi, hogy szükség lenne egy újabb, átfogó módosításra - nem tudom, hogy kinek lesz majd itt igaza.
Szeretném jelezni, hogy bizonyos szempontból azért hűek a hagyományhoz az előterjesztők, mert most is három törvény módosítása történik meg egy előterjesztésben. Ilyen volt korábban is, mert '95 óta a foglalkoztatási törvénynek ez a negyedik önálló módosítása, de volt már olyan, hogy más törvények, mint például a munka törvénykönyve módosításánál került sor az Flt. módosítására is.
Szeretném még jelezni azt - az előterjesztő jelezte -, hogy egyrészt a mostani törvényjavaslat az érdekegyeztetés partnereinek az egyetértésével került a Ház elé, ugyanakkor arra is utalt, hogy további egyeztetések vannak folyamatban, amelynek az eredményeit majd módosító indítványok formájában kívánják érvényre juttatni. Ezenkívül jelezték kormánypárti képviselőtársaim is, hogy bőven kívánnak majd módosító indítványokat előterjeszteni. Nem tudom, hogy beszélhetünk-e ezek után most egy indokolt törvénymódosításról.
Ezt csak tovább színezi az eddig elhangzott hozzászólások palettája, amit éppen legutóbb felszólaló képviselőtársamtól is hallhattunk. Pontosan azokat az aktív foglalkoztatási rendszereket kritizálják, amiknek talán a legnagyobb lehet a hatásuk a foglalkoztatás gondjainak enyhítésére - gondolok itt a legutóbb említett 300 fő feletti foglalkoztatás támogatására.
(24.00)
Tehát ha egyszer folyamatosan ostoroztuk azt, hogy a Foglalkoztatási Alapnál, illetve most már az egységesített Munkaerő-piaci Alapnál akkora a túlfizetés, a többlet, hogy azt valami ésszerűbb módon kellene elkölteni, akkor nem értem, miért pont a kormánypárti képviselők tiltakoznak az ellen, ha éppen a minisztérium erre talál egy megoldást.
Miután bőven lesz majd még a részletes vitában lehetőségünk a törvényjavaslat részleteivel is foglalkozni, ezért csak nagyon röviden szeretnék még néhány dolgot megemlíteni.
A csoportos létszámleépítés mint intézmény kikerült a foglalkoztatási törvényből, amellyel annak idején személy szerint nem értettem egyet. Most bekerül újra a foglalkoztatási törvénybe a csoportos létszámleépítés támogatására vonatkozó rész. Nem szeretném, ha ez is majd utána kikerülne innen a munka törvénykönyvébe, a közalkalmazotti törvénybe, majd pedig a BM előterjesztése alapján a köztisztviselői törvénybe is.
A munka törvénykönyvének most volt a módosítása júniusban. Újabb módosításra kerül most sor. Úgy látszik, a szakszervezetek megint megnyertek egy meccset; a reprezentativitásuk elismerése tekintetében újabb pozíciót mondhatnak magukénak. Szeretném jelezni még azt, hogy az Flt. '96. évi módosítása, amelyik január 1-jétől hatályos, ugyancsak ezen törvényjavaslat keretében újabb módosításra kerül.
Tisztelt Ház! Azt hiszem, az eltelt idő bőven elegendő volt arra, hogy felvázolhassuk: nem egy átfogó és koncepcionálisan előkészített, kiérlelt módosítással állunk szemben. Ezért szeretném jelezni, hogy így, ebben a formában és ilyen előkészítettség mellett képviselőcsoportunk a foglalkoztatási törvény jelen módosítását nem tudja támogatni.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem