SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ

Teljes szövegű keresés

SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ
SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Amikor 1997. október 30-án beadtam az azonnali kérdést, akkor még nem jelent meg a nemzetiségi, etnikai kisebbségi oktatás irányelve. Akkor még az lett volna kérdésem lényege, hogy ha a nemzeti alaptanterv valamennyi tantárgy heti óraszámát csökkenti 24-ről 20-ra, illetve 20+2-re, akkor mi lesz a nemzetiségi nyelv oktatásával és annak az óraszámaival. Azóta november 5-én megszületett, és 10-e körül kikerült az iskolákba a 32/1997. november 5-ei MKM-rendelet és az ehhez készült 2. számú melléklet, amely a nemzetiségi oktatás irányelveit rendezi.
Csakhogy az irányelvek első részében az általános rendelkezések között a nyelvoktató kisebbségi oktatás című fejezetben a következő olvasható: "A kisebbségi nyelv és irodalom oktatására a heti kötelező órakeretből legalább négy, a németnyelv-oktató iskolák esetében pedig legalább 5 tanórát szükséges biztosítani." Tehát a 24-ből 20-ra csökkentett heti óraszámból változatlanul annyi óraszám jut a nemzetiségi, kisebbségi nyelvoktatásra, mint eddig. Márpedig ha ugyanannyi óraszám jut a nemzetiségi nyelvoktatásra, mint eddig, akkor az a kérdés, hogy melyik tantárgy rovására, államtitkár úr, és milyen arányban jut a többi tantárgy tanításának rovására.
A kérdésemben tehát most már nemcsak azt kell megfogalmazzam, hogy hogyan kívánja megőrizni a nemzetiségi nyelvoktatás színvonalát a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, hanem azt, hogy a nemzetiségi iskolákban folyó valamennyi tantárgy oktatásának színvonalát hogyan kívánja megőrizni az MKM úgy, hogy közben egy látszólagos gesztust ad a nemzetiségi nyelvoktatásnak?
Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem