DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos, nincs jogom az ÁSZ feljelentésének megalapozottságáról nyilatkozni. Arról sem, hogy 32 milliárd ténylegesen eltűnt vagy nem tűnt el. Azt hiszem, majd a vizsgálatoknak kell ezt bebizonyítani. Az ÁSZ a feljelentést megtette, bízom benne, hogy az igazság ki fog derülni. Én csak arra tudok szorítkozni, amit a Budapest Bankkal, különösen annak privatizációjával kapcsolatban a kormány megismert és értékelt.
A gazdasági mutatóit tekintve jól működő, megalapozott tulajdonosi bázissal rendelkező Budapest Bank ellen nem indokolt feljelentést tenni. A Budapest Bank eredményei kedvező tendenciát mutatnak, 1996. évi mérlegfőösszege nominálértékben 6 százalékkal haladta meg az 1995. évit, adózás előtti eredménye közel kétszerese az előző évinek.
Nagy jelentőséggel bír, hogy az adott időszakban sikerül-e egy bank privatizációjába nemzetközi hírnévvel rendelkező stratégiai befektetőket bevonni. Ez a fagyos helyzet oldódott fel a Budapest Bank '95. év végi privatizációjával. E privatizáció jelentős, kedvező irányú, a gazdaság fejlődését előremozdító más privatizációs folyamatokat indított el.
A privatizáció nem értékelhető önmagában, csak a lehetséges egyéb alternatívákkal összevetve. Így figyelembe kell venni, hogy csak ez a befektetői páros, a General Electric Capital és az EBRD adott a bank privatizációjára értékelhető ajánlatot, így a másik lehetőség a bank állami kézben tartása lett volna. Ekkor teljes egészében át kellett volna vállalni azokat a veszteségeket és kockázatokat, amelyeket most megpróbálnak a privatizáció számlájára írni. Számítások szerint a privatizáció a magyar állam számára pozitív eredménnyel zárult. Ezt a kérdés gazdasági részével foglalkozó szakértők a bizonytalanságok figyelembevételével együtt alátámasztják.
Egy olyan esettel találkoztunk az elmúlt időszakban, amikor fel nem tárt kötelezettség került napvilágra, a bank egy cég részvényeivel kapcsolatos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), visszavásárlási kötelezettségével kapcsolatos..., majd folytatom, köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem