DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Mielőtt a válaszomat megkezdeném, engedje meg, hogy Katalin-nap alkalmából minden jót kívánjak önnek. (Derültség és taps.)
Tisztelt Országgyűlés! A büntetőeljárási törvény az, amelyik meghatározza, hogy milyen intézkedéseket kell tenniük a büntetőügyekben hozott határozatok végrehajtásával kapcsolatban az illetékes bíróságok büntetés-végrehajtási csoportjainak. A jogerős bírósági ítélet meghozatala után először - meghatározott időpont kitűzésével - fel kell hívni az elítéltet a szabadságvesztés végrehajtásának önkéntes megkezdésére. Amennyiben a szabályszerűen kézbesített felhívás ellenére az elítélt nem jelenik meg, a büntetés-végrehajtási bíró elrendeli az elítélt rendőri elővezetését. Ha ez a felhívás nem volt kézbesíthető, mert mondjuk, megszökött, elrejtőzött az elítélt, akkor a bv.-bíró a tartózkodási helyének a felkutatását rendeli el, vagy elfogató parancsot bocsát ki.
Ebben az ügyben - szabályszerű időpontokban - mindez megtörtént; nem akarom az időt húzni azzal, hogy felsoroljam, pontosan melyik nap, mikor mi történt. Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy mindez akkor igaz, hogyha a jogerős ítélet meghozatalakor nincs előzetes letartóztatásban a vádlott, illetve akkor már elítélt. Amennyiben az előzetes letartóztatást nem szünteti meg korábban a bíróság, akkor természetesen abban a pillanatban megkezdődik a jogerős ítélet végrehajtása a bv.-intézetben. Sajnos ebben az esetben az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását korábban megszüntették. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem