ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 14., 21., 24. pontjában, és a kiegészítő ajánlás 3., 11., 20., 21. és 22. pontjában levő javaslatok elfogadását.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat a külön szavazásra kért, a második kiegészítő ajánlás 1. pontjában szereplő indítvány kivételével? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 195 igen, 69 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadta.
Most azokról a javaslatokról szavazunk, amelyekről a Házszabály alapján még lehet.
Az ajánlás 3. pontjában Pallag László a törvényjavaslat 1. §-a felvezető szövegének módosítását indítványozza. Indítványában a "preambulum" szó helyett a "szöveg" szót javasolja szerepeltetni. Frakciókérésre szavazunk. (Derültség és taps az MSZP padsoraiban.) Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító indítványt.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 32 igen, 217 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 4. pontjában Pallag László a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 1. §-a (1) bekezdésének nyelvtani szövegmódosítását kezdeményezi. Frakciókérésre szavazunk. Az Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 68 igen, 226 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 5. pontjában Schiffer János és képviselőtársai a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 3. §-ának módosítását javasolják. Indítványuk szerint adóbevallás esetén magában az adóbevallásban lehet nyilatkozni az szja egy százalékáról. Tartalmi összefüggésekre figyelemmel együtt határozunk a 18. pontról is.
A javaslatok elfogadása magában foglalja az ajánlás 19. pontjában szereplő indítványt, amelyet a kulturális és az oktatási bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 87 igen, 204 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Pallag László indítványáról határozunk az ajánlás 19. pontja szerint, amelyben a törvény 5. §-ának (1) és (2) bekezdéseiből elhagyni javasolja a nyilatkozat többes számára utaló főneveket. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító indítványokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 32 igen, 235 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 6. pontjában Filló Pál a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 3. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Ebben arra tesz javaslatot, hogy mi történjen abban az esetben, ha az APEH a kedvezményezett számára nem utalhatja át az adó egy százalékát. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 47 igen, 210 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 7. és 11. pontjaiban szereplő indítványok alternatív megoldásokat tartalmaznak a törvényjavaslat 5. §-ában a törvény 4. § (1) bekezdése b) pontjának módosítására, amely a kedvezményezettek körét tartalmazza. Először Schiffer János és képviselőtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 7. pontja szerint. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 65 igen, 222 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most az ajánlás 11. pontjáról határozunk Bakonyi Tibor és Páva Zoltán javaslata alapján. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 73 igen, 211 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 16. pontjában Bauer Tamás és képviselőtársai a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 4/A §-ának módosítását javasolják. Ebben a kedvezményezettekre vonatkozó szabályokat módosítják úgy, hogy az adózók választhassanak az egyházi és a világi kedvezményezettek között. (Folyamatos zaj.)
A módosító javaslat magában foglalja a kiegészítő ajánlás 5., 6. és 7. pontjait, az 5. pont magában foglalja a 6. pontban szereplő indítványt, de egymás mellett is elfogadható megoldást kínál a 7. pontban szereplő indítvánnyal a törvényjavaslat e rendelkezéseinek módosítására. A kiegészítő ajánlás 8. pontjáról csak akkor határozunk, ha az Országgyűlés az ajánlás 16. vagy a kiegészítő ajánlás 6. pontját elfogadja.
Először tehát az ajánlás 16. pontjáról, és az ezzel tartalmilag összefüggő 27. pontról frakciókérésre szavazunk. És kérem képviselőtársaimat, hogy se rádiót ne hallgassanak, se ne telefonáljanak az ülésteremben!
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító indítványokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Zaj.)
Az Országgyűlés 66 igen, 225 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat nem fogadta el.
Most a kiegészítő ajánlás 5. pontjában szereplő módosító indítványt teszem fel szavazásra, amelyben Bauer Tamás és képviselőtársai javaslata szerint az egyházközség, gyülekezet is kedvezményezett lehet. Az indítvány magában foglalja a kiegészítő ajánlás 6. pontjában szereplő javaslatot. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 87 igen, 198 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(18.10)
Most a kiegészítő ajánlás 6. pontjáról szavazunk, amelyben az emberi jogi bizottság a törvény 4/A § (1) bekezdése a) pontjának a módosítását javasolja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 116 igen szavazattal, 150 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Most a kiegészítő ajánlás 7. pontjában szereplő javaslatot teszem fel szavazásra, amelyben Bauer Tamás és képviselőtársai a törvény 4/A § (1) bekezdése a) pontjának módosításával azt kezdeményezik, hogy az egyház csak akkor legyen kedvezményezett, ha azt a bíróság a rendelkező nyilatkozat előtt legalább három évvel nyilvántartásba vette. A bizottságok nem támogatták. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 101 igen szavazattal, 191 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 20. pontjában Schiffer János és képviselőtársai a törvényjavaslat 7. § (2) bekezdésében a törvény 5. § (5) bekezdésének más megfogalmazását javasolják. A rendelkezés az adóhatóság őrzési kötelezettségének időtartamát határozza meg. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 34 igen szavazattal, 239 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 12. pontjában az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 6. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben az APEH tájékoztatási kötelezettségét írja elő.
A kiegészítő ajánlás 13. pontjában szereplő javaslat e mellett is elfogadható módosítást kezdeményez a törvényi rendelkezésben.
Most tehát a kiegészítő ajánlás 12. pontjáról határozunk. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 125 igen, 163 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a kiegészítő ajánlás 13. pontját teszem fel szavazásra. Ebben Bauer Tamás és képviselőtársai azt javasolják, hogy az APEH az összeget már a nyilatkozat évének július 30. napjáig utalja át a kedvezményezettnek. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 115 igen, 175 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 15. és a második kiegészítő ajánlás 1. pontjaiban szereplő indítványok alternatív tartalmú kiegészítést javasolnak a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 6. § (4) bekezdésében.
A 15. pontban Bauer Tamás és képviselőtársai azt javasolják, hogy az egyes kedvezményezetteket illető átutalások számát és az átutalt összeg nagyságát a pénzügyminiszter július 31-ig tegye közzé.
Az 1. pontban az emberi jogi bizottság szeptember 15-ei dátumot javasol a közzététel időpontjának.
Először tehát a kiegészítő ajánlás 15. pontjáról határozunk, amelyet a kulturális bizottság támogat, a többi bizottság nem támogat. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 115 igen, 177 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a második kiegészítő ajánlás 1. pontját teszem fel szavazásra, amelyet az előterjesztő és a kulturális bizottság is támogat; frakciókérésre külön szavaz az Országgyűlés. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 284 igen, 20 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta.
A 25. pontban Schiffer János és képviselőtársai a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 6. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni, amelyben szabályozást terjesztenek elő arra az esetre, ha a kedvezményezett téves adatközlés miatt nem kaphatja meg a felajánlott összeget. A kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 93 igen szavazattal, 197 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 28. pontban Semjén Zsolt és képviselőtársai a törvényjavaslat 10. § (4) bekezdésének a módosításával azt kezdeményezik, hogy az APEH elnöke a kedvezményezettek technikai számát a nyilatkozat évét megelőző év november 30-áig legyen köteles közzétenni. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 98 igen, 200 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatalunk végére értünk. De egy kis nyugalmat kérek, folytatni fogjuk a szavazást!
Megkérdezem, van-e valakinek észrevétele, hogy elhagytuk-e esetleg módosító indítvány szavazását. (Nincs ilyen jelzés.) Nincs.
Erre való tekintettel bejelentem, hogy a zárószavazásra jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem