SZILÁGYI PÉTER

Teljes szövegű keresés

SZILÁGYI PÉTER
SZILÁGYI PÉTER, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága 1997. november 19-én a külföldre utazásról szóló törvényjavaslatot - melyet tisztelt képviselőtársaim T/4860. számon kaptak meg - megvitatta.
A bizottság egyetértett a tekintetben, hogy szűkíteni kell azt a kört, aki diplomata útlevéllel rendelkezik, hiszen a jelenlegi törvény ezt indokolatlanul széles körben húzza meg. Jelenleg valamivel több mint 5000 diplomata-útlevél van forgalomban.
Az egyetlen vitatott probléma a bizottsági ülésen az volt, hogy hogyan szabályozza a beterjesztett törvényjavaslat az úgynevezett diplomata-útlevélre jogosultak körét. Például eddig az országgyűlési képviselőket diplomata-útlevél illette meg, a beterjesztés értelmében ez a jogosultság néhány kivételtől eltekintve megszűnne. E kivételek közé tartoznának azok a képviselők, akik integrációs szervezetekben képviselik a parlamentet. Ebben a pillanatban arra a problémára kell választ adni, hogy lennének olyan kivételezett parlamenti képviselők, akik adott szerepüknél fogva jutnak diplomata-útlevélhez, miközben pont olyan képviselők, mint bárki más. Ugyanakkor ennek ellentéteként diplomata-útlevélre lenne jogosult egy helyettes államtitkár. Az ülésen elhangzott olyan felvetés is, hogy ez a javaslat megbontaná a hatalmi ágak közötti egyensúlyt a kormányzat javára.
Még egy véleményt hadd említsek! A parlamenti képviselők a Magyar Köztársaság és más országok népe közötti kapcsolatok fenntartásának és ápolásának nagyon fontos szereplői, és nem lényegtelen az, hogy e szerepükben milyen típusú okmányokkal rendelkeznek.
A bizottság két tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem