MOLNÁR GYULA

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az eddig elhangzottak szerint, végighallgatva az államtitkár úr kiváló expozéját, a bizottsági ajánlásokat, képviselőtársaim hozzászólását, én azokkal értek egyet, akik szükségesnek és fontosnak tartják a külföldre utazás új szabályozását. A Szocialista Párt szükségesnek tartja azért, mert beemeli a magyar törvénykezésbe az emberi jogok európai egyezményének negyedik kiegészítő jegyzőkönyve tételeit, mert közelít az Európai Unió normáihoz, és azt gondoljuk, hogy korszerűbbé válik az utazáshoz való jog.
Ez a törvény általános alapelvként mondja ki, és ezt rendkívül fontosnak tartjuk, a személyek szabad mozgását és az ezt gátló akadályok megszüntetését. Fontos lehetőségnek tekintjük - szintén elhangzott már - a személyazonosító igazolvánnyal történő utazást.
(11.10)
Fontosnak tartjuk azt, hogy biztonságosabbá válhatnak a magyar útlevelek, és fontosnak tartjuk azt, hogy mindezek a lehetőségek korlátozás nélkül az állampolgárok rendelkezésére állhatnak.
Rövid, ötperces hozzászólásomban nyilván nincs lehetőségem nagy ívű fejtegetéseket tenni, ezért egy témára szeretnék koncentrálni: az útlevelek típusára.
Először is: a magam részéről szintén üdvözlöm a szolgálati útlevél újbóli bevezetését; nem akarom ezt hosszan fejtegetni. Az expozéban elhangzottakkal egyetértek, hiszen vannak olyan esetek - különösen keleti irányba történő utazásoknál -, amikor szükséges lehet a Magyar Köztársaság érdekében eljáró személyek számára egy ilyen típusú útlevél biztosítása.
Szintén érdekes és fontos szabályozás a hajózási útlevél bevezetése. Itt két apró megjegyzést szeretnék tenni. A szabályozásban nem pontosan világos az, miszerint tengeri vagy belvízi hajón szolgálatot teljesítők számára ez biztosított. Tehát nem bántva a belvízi hajósokat, nem pontosan világos, hogy mikor és milyen funkcióval kívánják használni a hajózási szolgálati útlevelüket. S ugyanennél a paragrafusnál szeretném megemlíteni, hogy érdemes végiggondolni esetleg a légi közlekedésben szolgálatot teljesítő személyeknek szintén valamilyen hasonló típusú útlevéllel történő ellátását.
A mai napon többször elhangzott már a diplomata útlevelek kérdése. S abban a sajátos helyzetben vagyok, hogy ugyan a hangsúlyokkal és a gondolatisággal igazából nem, de a tételek jelentős részével kénytelen vagyok egyetérteni az előttem szóló kisgazdapárti vezérszónokkal; és szeretném idézni az emberi jogi bizottság előadóját, aki azt mondta, hogy ez a javaslat megbontja a hatalmi ágak közötti egyensúlyt - a kormány javára; mi is így gondoljuk. A magunk részéről természetesen támogatjuk azt a korlátozást, miszerint a diplomata útlevelek számát jelentősen csökkenteni kell, hiszen információink szerint több mint ötezer darab diplomata útlevél van Magyarországon; de meglep az a javaslat, miszerint a diplomata útlevelek csökkentésének egyetlen iránya a parlamenti képviselők és a parlamenti képviselők hozzátartozói lenne.
A másik oldalon pedig úgy látjuk, hogy a törvényjavaslatban a szabályozás egészen a helyettes államtitkárig megteremti a diplomata útlevelek jogosultságát, és a 12/2. §-ban egy olyan gumiszabályt helyez el, ami gyakorlatilag korlátlan lehetőséget kínál a külügyminiszter számára - valamelyik minisztertársa felkérése alapján - diplomata útlevél biztosítására; természetesen adott utazás esetén, de mégis megteremt egy ilyen lehetőséget.
Én azt gondolom, mindenki számára világos, hogy ebből a szempontból mértékadónak tekintem a külügyi bizottság állásfoglalását - hiszen a külügyi bizottságban működnek azok a képviselők, akik a munkájuk során jelentős számban utaznak külföldre -, hogy az a típusú diplomata útlevél, amelyikkel a magyar országgyűlési képviselők rendelkeznek, különös tekintettel a keleti irányba és a szomszédos országokba történő utazásra, rendkívüli jelentőséggel bír.
Egyetértek Szász Domokos érvelésével, bár ő végül is más konklúziót vont le ebből, de valóban egy sajátos példa az, amikor március 15-én képviselőtársaimnak a Vajdaságban vagy Erdélyben, Romániában kell megjelenniük egy ünnepségen, és gyakorlatilag lehetetlenné válik a mozgásuk, pont azáltal, hogy nem rendelkeznek azzal a diplomata útlevéllel, amelyik ma ezeken a határokon a nyugodt és normális áthaladást lehetővé teszi.
Befejezésképpen azt szeretném elmondani, hogy a Magyar Szocialista Párt nevében támogatjuk a törvényjavaslat elfogadását. Információink alapján a benyújtott külügyi bizottsági javaslattal egyet tudunk érteni; ennek elfogadása esetén a törvényjavaslatot támogatjuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem