CSÓTI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum a külföldre utazásról szóló T/4860. számú törvényjavaslatot szükségesnek, indokoltnak tartja, mert a külföldre utazásról és az útlevélről szóló 1989. évi XXVIII. törvény számos rendelkezése a hazánkban bekövetkezett társadalmi, politikai és gazdasági változások következtében idejét múlttá vált.
Azok a megoldások viszont, amelyek a jelen törvényjavaslattal hatályon kívül helyezni szándékozott törvényben úgy voltak megfogalmazva, hogy a gyakorlat azok jóságát bizonyította - és számos ilyen megoldás van -, megjelennek a mostani törvényjavaslatban is, hiszen a jól bevált szabályanyag további fenntartása mindenképpen indokolt. Tehát megállapítható az, és szükséges hangsúlyozni, hogy az 1989. évi törvény szellemisége, alapelvei változatlanul érvényben vannak, és megjelennek ebben a törvénytervezetben.
A jó elemek átvétele mellett ezen túlmenően az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatait is hasznosítani kell a jelenlegi törvényjavaslatnál, és ez úgy tűnik, az előterjesztőnek többnyire sikerült.
Az MDF-nek a törvényjavaslat benyújtásának időbeliségével kapcsolatban azonban vannak kételyei. Szerencsésebb lett volna, ha a törvény korábban születik meg, mert nagyon rövid időn belül több millió útlevél fog lejárni, miáltal nagy teljesítményű, új útlevélkiadó rendszer üzemeltetése esetén is tumultuózus jelenetekre kerülhet majd sor az útlevelek kiadásakor.
A törvényjavaslat az új, korszerű okmánycsalád kidolgozásának és bevezetésének egyik elemét képezi. Az új okmánycsaládra mindenképpen szükség van, hiszen szomorúan kell megállapítani, hogy a magyar okmányok, például az útlevél és a személyi igazolvány, igen könnyen hamisíthatók, ezáltal visszaélések, bűncselekmények elkövetésére adnak lehetőséget. Csak remélni lehet, hogy a jelen törvényjavaslat, illetőleg az annak alapján megalkotásra kerülő végrehajtási jogszabályok megteremtik az útlevél vonatkozásában az ország biztonsági érdekét is figyelembe vevő, nem hamisítható úti okmányok kiadását.
A törvényjavaslat pozitívuma, hogy figyelemmel van arra a jogharmonizációs igényre - több képviselőtársam utalt már erre -, amely az Európai Unióhoz történő majdani csatlakozásunkra tekintettel mindenképpen szükséges. E körben különösen fontosnak tartja a Magyar Demokrata Fórum az utazással kapcsolatos jog alanyi jogként való elismerését, az alkotmány 58. § (1) bekezdésével összhangban. Előremutató lépés az is, hogy a kivándorlás jogintézménye megszűnik.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum egyetért az útlevelek fajtáival is. A korábbi szabályozás nagy hiányossága volt a szolgálati útlevél megszüntetése. Tekintettel arra, hogy számos országban a szolgálati útlevél ismert jogintézmény, és egyes országokban a magyar állampolgárok a hivatalos ügyeiket ilyen útlevél birtokában lényegesen könnyebben tudják intézni, szükséges ennek a jogintézménynek a visszaállítása. Erről több képviselőtársam szólt, de úgy hiszem, amikor a sorban egy képviselő hetedik-nyolcadik helyen áll, ha azonban hangsúlyosnak és fontosnak tart egy-egy kérdést, akkor megismétli - ezért bocsátkozom kényszerűen ismétlésekbe.
Tisztelt Ház! Az úgynevezett második magánútlevél létjogosultságának vannak elfogadható indokai. A Magyar Demokrata Fórum szerint azonban parttalanul nem szabad a második magánútlevél kiadásával élni, hiszen éppen az üzleti világ szereplői körében merülhetnek fel olyan problémák, amelyek a második útlevél birtokában visszaélésre adhatnak okot. A jelen törvényjavaslat ugyanis szigorít egy nagyon fontos területen, nevezetesen: korlátozó intézkedéseket vezet be azon személyek külföldre utazása tekintetében, akiknek jogerős határozattal megállapított, legalább 10 millió forint összegű - adóhiányból vagy vámhiányból, avagy bevallani elmulasztott járulékból, illetve hozzájárulásból származó - tartozása áll fenn, a tartozás megfizetéséig, vagy arra a törvény szerint kezdeményezésre jogosult szerv által elfogadott biztosíték nyújtásáig.
Az üzleti élet szereplői körében merülhet fel elsődlegesen a második magánútlevél beszerzésének az igénye, és elsősorban éppen az üzleti élet szereplői között vannak olyanok, akik nagy összegű adótartozással, vámtartozással - és a többi - rendelkezhetnek.
(11.20)
A törvényjavaslatnak tulajdonképpen a legproblematikusabb részét éppen a korlátozó rendelkezések jelentik. A szigorítással a Magyar Demokrata Fórum egyetért, azonban rámutat arra, hogy a törvényjavaslat 16. § (1) bekezdés a) pontja - a 18. § (1) bekezdésben foglaltak ellenére is - a gyakorlatban számos problémát fog okozni, hiszen az adó-, vám-, járulék- és egyéb ügyek bírósági ítélettel lezáruló jogerős befejezése az ügyek felmerülésétől számítottan éveket is igénybe vehet, ilyen időtartam alatt pedig egy üzleti vállalkozás tönkre is mehet amiatt, hogy a külföldi gazdasági kapcsolatokkal rendelkező tulajdonos esetleg nem tud külföldre utazni. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy számos esetben az ilyen típusú ügyek bírósági ítélete azt tartalmazza, hogy a kivetett adó vagy vám nem volt megalapozott, akkor az utazásban korlátozott személy alanyi joga hosszú időn keresztül sérelmet szenvedett. A törvényjavaslat a jelenlegi formájában nem teremti meg az ilyen esetekre a megoldást.
A Magyar Demokrata Fórum nem ért egyet a diplomata útlevelekre jogosultak körének tervezett radikális szűkítésével, e körben a jelenleg hatályos rendelkezések fenntartását látja indokoltnak. Mindamellett helyesnek tartjuk az önmérsékletet az ilyen típusú útlevél kibocsátásának számszerűségét illetően. Erről a kérdésről azért nem szólok részletesen, tisztelt képviselőtársaim, mert egészen kivételes egyetértés mutatkozik e kérdéskör megítélésében a tisztelt Házban, és a külügyi bizottságban erre vonatkozóan teljes összhangban - ahogy Szabó Lajos Mátyás említette - egy módosító javaslat született, amelyet beadunk e törvényjavaslathoz.
Tisztelt Ház! A fenti hiányosságok kiküszöbölésére a Magyar Demokrata Fórum több módosító javaslatot fog benyújtani, ezek elfogadása esetén tudjuk csak a törvénytervezetet támogatni, elfogadását biztosítani.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem