DR. DOBOS KRISZTINA

Teljes szövegű keresés

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Miután az oktatási, ifjúsági és sportbizottságból rajtam kívül senki sincs jelen, engedje meg elnök úr, hogy a tisztelt Házzal ismertessem a bizottságban lezajlott vitát.
A módosító indítványok egy része arról szól, hogy szükség van-e a kábítószer tárcaközi bizottság feloszlatására, és helyette a kormány, a miniszterelnök úr hatásköre alatt egy központi bizottság létrehozására. Hosszú ideig tartott a vita. A vitában felmerültek azok az érvek, amelyeket a parlament falai között egyszer már elmondtunk. Miután rendkívül nehéz helyzetben van jelenleg az ország, ezért nagyon nagy a kábítószer-fertőzés veszélye, és a fiatal korúakkal szemben számos olyan durva intézkedés történik, amelyek nyomán úgy érezzük, az átszervezés valójában nem segít, nincs kifogásunk ellene, el lehet képzelni, hogy egyfajta kormányzati intézkedés azt irányozza elő, hogy a tárcaközi bizottság helyett egy másfajta, úgynevezett koordinációs bizottság jöjjön létre. Sokféleképpen lehet küzdeni a kábítószer fertőzése és veszélyei ellen, azonban attól tartunk - és ez a bizottságban is szóba került -, hogy az átszervezéssel időveszteség történik.
Ezt Nádori László képviselőtársam módosító indítványa alá is támasztotta. De miközben a kisebbik kormánypárt képviselői úgy gondolták, hogy nincs szükség új bizottságra, aközben már módosítani kívánják a határidőket. Nagyon furcsa helyzet állhat így elő. Azt kérem a parlament többségétől, hogy ne módosítsa a határidőket, tehát a parlamenti bizottság eredeti határidejét tartsa be arra vonatkozóan, hogy minél előbb megtörténhessék a törvények felülvizsgálata, minél előbb készüljön el - ha eddig nem készült el - a drogstratégia, és minél előbb induljon meg egy sokkal komolyabb fejlesztés a Belügyminisztérium, részben a Művelődési Minisztérium és részben természetesen a Népjóléti Minisztérium keretein belül. Olyan tárcaközi együttműködés legyen - teljesen mindegy, hogy milyen formában -, ami megállítja ezt a veszélyt.
A módosító indítványok nagy része tulajdonképpen a formáról szól. Úgy gondolom, hűen tükrözöm a parlament oktatási, ifjúsági és sportbizottságának az álláspontját, amely nem a formáról, hanem a tartalomról nyilatkozott, arról a tartalomról, hogy az ellen a veszély ellen, ami megjelent az országban, amire szerencsére a televízió, a rádió és a sajtó is egymás után felhívja a figyelmet, védekezni kell. Ha úgy tetszik, akkor a bizottság az ifjúság és a potenciálisan drog hatása alá kerülő kevésbé fiatalok megvédésére kívánja felhívni a kormány figyelmét; és a formák másodlagosak.
A bizottsági vitában az is szóba került, hogy vajon miért nincs elkülönítve a költségvetésben megfelelő nevesített összeg, ha a parlamenti kisebbség is és többség is - ha úgy tetszik, a kormány és az ellenzék - egyaránt érzékeli ezt a veszélyt. Ezért a Magyar Demokrata Fórum nevében módosító indítványt nyújtottunk be a költségvetéshez, amely nevesíti e három tárcánál azokat az összegeket, amelyek kifejezetten a prevenciót szolgálják elsősorban a művelődés és a közoktatás területén, a bűnmegelőzést a Belügyminisztérium területén, a gyógyítást, a kezelést és az utógondozást pedig a Népjóléti Minisztérium területén.
(20.20)
Úgy gondolom, hogy ha ezzel is jelzi a parlament, hogy kifejezetten hajlandó ezeket a nevesített összegeket megszavazni, akkor remélhetőleg valóban eredményesebb lesz a működés.
A parlamentnek javasoljuk mindannyian, hogy a kábítószer-fogyasztás megelőzésére létrehozott eseti bizottsága tovább működjön. Úgy értelmezzük, hogy ennek az eseti bizottságnak - szemben az eddigi eseti bizottságokkal - valódi haszna volt, hiszen összefoglaló anyag, szakértői anyag készült minden parlamenti képviselő számára - remélhetőleg a közvélemény számára is -, amely a kábítószer jelenlegi helyzetét hűen tükrözi.
Végezetül: úgy hiszem, az lenne a célszerű, ha a kormány akármilyen formában is, de megoldaná ezt a kérdést. A Magyar Demokrata Fórum nem kíván részt venni a két kormánypárt vitájában. Úgy gondoljuk, hogy jobb lett volna, ha a kormánypártok előtte megvitatják, hogy milyen formában kívánják ezt a kérdést kezelni, és nem parlamenti vitában alakul ez ki, hiszen a forma sokféle lehet, a lényeg az, hogy milyen céllal és eszközökkel tudjuk ezt megvalósítani. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem