PALLAG LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, de ilyen zajban nem lehet elmondani! Tisztelt Miniszter Úr! A magyar mezőgazdaság története egyértelműen bizonyítja, hogy a családi és kisbirtokrendszerre épített gazdálkodás teremti meg a nemzeti hagyományoknak megfelelő mezőgazdasági termelés alapjait. Ezzel szemben az utóbbi időben a sajtó beszámolt arról, hogy jelentős nagyságú mezőgazdasági területek olyan bankárcsoportok tulajdonába vagy használatába kerültek, amelyek befektetési céllal vásárolnak fel földterületeket.
Egyes becslések szerint a bankár-agrár érdekeltségek már közel 15 ezer hektárnyi bérelt területen termelnek. A termőföldek fenti módon történő koncentrálása eredményeként jelenleg folyamatban van az agrárcégek holdingba szervezése. Várhatóan a közeljövőben létrehozzák az bankár-agrár holding rt.-t, a tervek szerint 2,5 milliárd forint alaptőkével.
Az agrárérdekeltségeket a bankárcsoport hosszú távú befektetésnek tekinti. A bankár tulajdonosok véleménye szerint Magyarországon csakis nagyüzemi mezőgazdaságnak van jelene és jövője. Szerintünk ezen megállapítás téves, lobbyérdekeket szolgál. A bankárcsoport fenti törekvése ellentétes a családi kis- és középgazdaságokra épülő magyar mezőgazdaság hagyományaival és a fejlett európai országok gyakorlatával.
Kérdezem, miniszter úr, a következőt:
Egyetért-e ön azzal, hogy a magyar mezőgazdaság tulajdonjogi szerkezete a bankárcsoport törekvésének megfelelően átalakuljon?
Terveznek-e és milyen intézkedéseket a mezőgazdasági monopóliumok kialakulásának megakadályozására?
Miért hallgatják el és tagadják az európai gyakorlatban is jól működő családi kis- és középgazdaságokat?
Várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem