DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt kérdéseire válaszolnék, engedje meg, hogy egy-két dolgot kifogásoljak vagy vitassak felszólalásában. Először is az, hogy a családi és kisbirtokrendszerre épített gazdálkodás teremti meg a nemzeti hagyományoknak megfelelő mezőgazdasági termelés alapjait, ezt az álláspontot talán egy kicsit át kellene értékelni.
Magyarországon a rendszerváltás után egy vegyes mezőgazdaság jött létre, ahol megtalálható a családi gazdaságok, kisméretű kisegítő gazdaságok nagy száma, és mellette megmaradtak a nagygazdaságok is, ahol árutermelés folyik. A kormánynak mindig is az volt az álláspontja, hogy mindkét típusú gazdaságra nagy szükség van Magyarországon. Az egyikre amiatt, hogy igen jelentős szerepet játszik a lakossági ellátásban, bizonyos térségek foglalkoztatásában, a másikra pedig azért, hogy a nagy tömegű árutermelést, az exportárualapot biztosítsa. Egyébként is nagyon nehéz különbséget tenni a kisgazdaság és a nagygazdaság szerepe, jövedelmezősége között, mert ez nem mindig a gazdaság méretétől függ.
Hogy ilyen tömegű földet bérelnek bankárcsoportok, erről nekem nincs tudomásom. Viszont feltétlenül érdekesnek tartom azt a megállapítást, hogy mintegy 2,5 milliárd alaptőkét fektetnek be a gazdálkodásba, és az agrárérdekeltségeket a bankárcsoport hosszú távú befektetésnek tekinti. Azt hiszem, nagyon örülnék, ha ez így lenne, mert ez azt jelentené, hogy a banki szféra a jelenleginél nagyobb figyelmet szentel a mezőgazdaságra és nagyobb fantáziát lát benne. Megmondom őszintén, nem ezt tapasztaljuk a gyakorlati munkánk során.
Hogy egyetértünk-e a magyar mezőgazdaság tulajdonjogi szerkezetével és hogy a bankárcsoport törekvésének megfelelően (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) átalakuljon-e a magyar agrárstruktúra: nem értünk egyet. Továbbra is a vegyes agrárszerkezetet pártolom. Másrészt pedig a 300 hektár, illetve a 6 ezer aranykorona felső korlátjával bekorlátoztuk monopóliumok létrehozásának lehetőségét.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(16.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem