DR. LÁNYI ZSOLT

Teljes szövegű keresés

DR. LÁNYI ZSOLT
DR. LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tavaly emlékeztünk meg itt a parlamentben is, de az országban sok helyen a német ajkú, Magyarországon élő lakosság kitelepítésének 50 éves évfordulójáról, és elítéltük mindnyájan, azt hiszem, azt a kollektív bűnösségre vonatkozó rendelkezést, amely akkor nagyon helytelenül rengeteg becsületes német ajkú lakos elűzését jelentette hazánkból.
Ezt a német ajkú lakosságot, amely szerényen, szorgalmasan, több száz éve együtt él a magyarsággal, dolgozik, épít, és hozzájárul, hozzájárult az ország fölvirágoztatásához, egy újabb sérelem érte ezelőtt nem egészen egy évvel. Ugyanis megjelent egy ilyen kazetta, amelyben olyan kitételek szerepelnek az egyik nótában, amelyek föltépik ezeket a régi sebeket, és újra megsértik az itt élő német ajkú kisebbséget. A kazettán, amely - idézném szó szerint - a Rap és punk a fasizmus ellen címet viseli, az egyik nóta így szól, hogy "Fajgyűlölet, neonácizmus, rasszista álmok, ezeknek hódolnak a tetves, kopasz svábok."
Amikor megjelent ez a kazetta, felzúdulást keltett minden jó érzésű emberben a rasszizmusnak eme jelentkezése, úgyhogy egy magánvádi feljelentést a Fővárosi Főügyészséghez egy állampolgár elküldött 1997. április 16-án, majd ehhez csatlakozott nem sokkal később Kaltenbach Jenő úr, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is. Azóta semmi hír nincs erről az ügyről, a kazettát árulják, szabadon forgalmazzák, tovább uszítanak, és a rasszista gyűlölet hangján szólhatnak. A Fővárosi Főügyészség, ahova a bejelentés és a följelentés érkezett, augusztus 13-án egy levele szerint azt írja, hogy "Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat." A feljelentés óta, április 13-a óta most már körülbelül hét hónap telt el, és a világon semmiféle eredmény nem látható, nem mutatkozik.
A Független Kisgazdapárt a magyar igazságszolgáltatásnak ezt a pártosságát kifogásolja itt, és ezért szól, mert éppen nem olyan régen a bíróságnak elég volt három nap ahhoz, hogy döntsön egy olyan ügyben, ahol a magyar parasztság, a magyar földet védők egy tüntetést szerveztek, és elegendő volt az indulástól, a bejelentéstől három nap, hogy a bíróság ítéletet hozzon, a tüntetést, a fölvonulást, a demonstrációt szabálytalannak, helytelennek, alkotmányellenesnek, stb., stb. tartja, sőt, a bírósági végzés alapján volt lehetőség arra, hogy a rendőrség beavatkozzon, és azt a pár embert - az elmúlt napokban az újságban rengetegszer lehetett olvasni - milyen módon félemlítse meg.
A Független Kisgazdapárt ez ellen a pártosság ellen tiltakozik, mert ez egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, és amikor többször fölmerül ez a probléma a parlamentben is, hogy vigyázni kell Magyarország jó hírnevére, és nem szabad olyan dolgokat tennünk és megengednünk, amelyek esetleg problémákat okoznak a mi euro-atlanti csatlakozásunkkal és a NATO-csatlakozásunkkal kapcsolatban, akkor én itt most megkérdezem a tisztelt képviselőtársaimtól, és megkérdezem magyar kormánytól, és megkérdezem a magyar állampolgároktól, az egész magyar társadalomtól, hogy vajon ez a szóban forgó németellenes, igen durva támadás jót tesz-e a magyar euro-atlanti csatlakozásnak, Magyarország hírének, és vajon ez erősbíti-e Budapest és Bonn kapcsolatait, a magyar és a német kapcsolatokat, avagy ártalmasan érinti.
Ezért tartottam ezt szükségesnek elmondani, és kérem a képviselőházat is, de kérem az illetékes hatóságot is, hogy tegyen pontot erre végre, mert nem hiszem, hogy olyan komplikált nyomozásra van szükség egy ilyen ügyben, ahol egy kazettáról (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) van szó, a szöveg elolvasható, és ma is árusítják a boltokban.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem