SÁNDORFFY OTTÓ

Teljes szövegű keresés

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Közismert előttünk, hogy az agrárágazat mélyrepülésben van. Olyan finanszírozási gondok tapasztalhatók, amelyek akadályozzák az agrárium normális fejlődését és kibontakozását. Jól meg kell tehát gondolnunk, hogy a mezőgazdaság területén milyen pénzeket kinek és milyen indokkal juttatunk.
A piacgazdálkodásra való áttérés és a földprivatizáció következményeként előbb-utóbb megindul a földforgalom. Ennek keretében jöttek létre olyan, mezőgazdasággal foglalkozó közös vállalkozások, amelyeknek társtulajdonosi minőségben külföldi tagja is van. Ezzel a külföldi tulajdonosok olcsón vásárolt magyar termőföldön, olcsó magyar munkaerő felhasználásával tesznek szert nyereségre. Indokolatlan tehát, hogy ilyen körülmények között még az adófizetők pénzéből állami mezőgazdasági támogatást is élvezzenek.
A támogatásnak ez a korlátozása az európai normáknak megfelel, hiszen Franciaországban is hasonló korlátozás működik. Elhangzott az ellenvélemény ezzel kapcsolatban, hogy az európai direktívák ezeket az intézkedéseket kizárják. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nekünk ma már nem a központi bizottság direktívái szerint kell törvényt hozni. Mi a független államok, a nemzetek Európájába kívánunk belépni, addig pedig meg kell védeni a hazai vállalkozásokat. Minden egyéb intézkedés elsietett és káros a magyar mezőgazdaságra.
(18.10)
Nem utolsósorban lesz egy tárgyalási alap, amiből majd lehet alkudni. Szeretném látni azt a magyar céget, amely például Angliában ilyen címen egy penny kedvezményt is ki tud csikarni az államháztartásból - pedig tessék elhinni: az is Európa! Jelen gazdasági helyzetben mezőgazdaságunk rászorul mindenféle protekciós intézkedésre.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már a tisztelt Ház az ellenzék minden unszolása ellenére nem képes olyan törvényt alkotni, amely gátat szabna a külföldiek földtulajdonszerzésének, akkor legalább ne a költségvetésből finanszírozzuk a mezőgazdasággal foglalkozó külföldi természetes vagy jogi személyek működését. Valahol gátat illene szabni ennek a tendenciának a saját jól felfogott érdekünkben.
Kérem a tisztelt Házat indítványom támogatására. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem