DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarországon 1989-ben kezdődött el a mélyreható demokratikus átalakulás. E folyamat kulcsfontosságú feladata kezdettől napjainkig: a politika, a társadalom demokratikus intézményrendszerének átalakítása. A Magyar Köztársaság kormánya az Európai Bizottság kérdőívére adott válaszainak bevezetőjében joggal állapíthatta meg nemrégiben, hogy a Magyar Köztársaság megfelel az Európa Tanács által a tagsággal összefüggésben megszabott politikai és gazdasági feltételeknek.
Ma a Magyar Köztársaság az egész világ által elismert független, demokratikus jogállam, jogrendszerünk befogadta a nemzetközi jog elveit, biztosítja a hazai jogaink és a nemzetközi jog kötelezettségeinek összhangját. Államunk alkotmányos rendje a hatalmi ágak szétválasztására épülve, szervezetileg is illeszkedik az Európai Unió államaihoz. Önkormányzataink függetlenek, széles körű döntéshozó és szabályozási jogosultságokkal rendelkeznek, közelednek az európai normákhoz. A médiumok függetlenségét, a sajtó szabadságát törvény biztosítja, mert tudjuk, hogy ez a jogállamiság és a demokrácia fontos garanciája. A szocialista-szabaddemokrata kormánykoalíció az elmúlt három és fél évben következetesen igyekezett a demokratikus intézményrendszer belső fejlesztését végigvinni.
Nézzük e belső korszerűsítés néhány csomópontját! Úgy lett Magyarország szilárd alkotmányosságú jogállam, hogy régi alkotmányunk van. A régi alkotmányunkat ugyan gyökeresen átalakítottuk, mégis szeretett volna a koalíció új alaptörvényt kidolgoztatni, méghozzá teljes konszenzussal. Sajnálatos módon a pártok nem tudtak megállapodni sem az alkotmánykoncepció alapelveiben, majd az alkotmány szövegében sem. Így vesztette értelmét a kormánykoalíció által vállalt moratórium. Sikerült módosítanunk viszont a népszavazásra vonatkozó rendelkezéseket, részben ennek is köszönhető, hogy a NATO-népszavazás történelmi jelentőségű siker lett. A magyar nép az eredményes népszavazáson hitet tett az euro-atlanti integráció és az eurocsatlakozás mellett.
Még a kormányzati ciklus kezdetén vált szükségessé az önkormányzati törvény módosítása.
(15.40)
Ehhez kapcsolódva kialakítottuk a területfejlesztési tanácsokat és a területfejlesztés új rendszerét; önkormányzati hatáskörbe adtuk az államhatalom több fontos jogosítványát, lehetővé téve, hogy az állampolgárok és önkormányzatok maguk dönthessenek jövőjükről. Megszüntettük a köztársasági megbízottak sikertelen intézményét; továbbra is változatlan véleményünk, hogy a területi kormányhivatalok öncélú központosítása nem járható út. A sikeres nyugati minták hazai alkalmazásának előfeltétele a területfejlesztési kistérségek és a megyék önkéntes társulásainak létrehozása és segítése.
Széles körű szakmai konszenzussal valósítottuk meg az igazságszolgáltatás reformját, újraszabályoztuk a bíróságok, az ügyészségek szervezetét, a bírák, az igazságügyi alkalmazottak és ügyészek jogállását, tovább erősítettük ezzel az igazságszolgáltatás függetlenségét; hozzáteszem, hogy bérben is elismerve ezt. A polgári törvénykönyv és a büntető törvénykönyv módosítása gyorsabb és hatékonyabb igazságszolgáltatásunkat szolgálja ma már, az emberi jogok egyidejű védelmével. Zárószavazás előtt áll a gazdasági társaságokról és az ügyvédségről szóló törvény.
Lehetséges, hogy a lista sokaknak még mindig kevés. De a tények tükrében számunkra érthetetlen, hogy vezető ellenzéki politikus komoly nemzetközi fórumon próbálja elvitatni a demokratikus intézmények fejlettségét, pártos elfogultsággal megkísérli demokratikus berendezkedésünk lejáratását. Nem vigasztal bennünket az sem, hogy a Liberális Internacionálé elnöke józanul, pozitívan nyilvánított ellenvéleményt. A meg nem gondolt gondolat (Szórványos derültség az ellenzéki padsorokban.) - nem először történt - felelőtlen kimondása, ha egyszer kimondatott egy magát szabadelvűnek valló politikus szájából, bizony tartós károkat okozhat egész népünknek, demokráciánknak, az ország megítélésének. Tán nem így kellene politizálni! (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem