SZENTKUTI KÁROLY

Teljes szövegű keresés

SZENTKUTI KÁROLY
SZENTKUTI KÁROLY (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Mosonmagyaróvár és környéke közbiztonságát a jelenlegi technikai és főleg személyi feltételek mellett a városi rendőrkapitányság nem tudja biztosítani - állapítottuk meg azon az összejövetelen, amelyen 26 önkormányzat, a rendőrség, a határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség képviselői vettek részt. Tudomásom szerint az Országos Rendőr-Főkapitányság is így ítéli meg a helyzetet, ezért a rendőri állomány megerősítésére tett javaslatot.
Mi is indokolja a sürgős megerősítést? Elsősorban a határmentiség. Bizonyos mértékig minden határ zsilipként funkcionál, felgyülemlik előtte a probléma. Abban az országrészben, ahol élek, két közúti és két vasúti határátkelő is van: Hegyeshalom és Rajka. Hegyeshalomban, az ország nyugati kapuján - az európai országok felől nézve a keleti kapun - évente 30 millió ember és 10 millió gépjármű fordul meg. Ez a XX. század végi népvándorlás vonzza a bűnözőket, jelentős problémát okoz a helyi rendőrségnek.
A bűnözés egyértelműen az átutazó külföldiekre irányul, a határátkelőkhöz közvetlenül kapcsolhatók a trükkös lopások, melyekből 1997-ben 140 fordult elő - 60 millió forint kárt okozva. A másik kemény bűnözési terület a prostitúció és az álprostitúció, a harmadik pedig az ember- és árucsempészet.
Ezek a bűnözési problémák rossz fényt vetnek Magyarországra, rátelepednek Mosonmagyaróvárra és környékére. Érezzük, hogy közöttünk járnak a bűnözők, és azt is érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk. Az önkormányzatok jelentős anyagi támogatást nyújtanak a rendőrségnek, de amikor azt tapasztalják, hogy az általuk fizetett - vagy támogatott - rendőr és üzemeltetett gépkocsi saját településükön van a legkevesebbet, elkedvetlenednek.
Tisztelt Államtitkár Úr! A mosonmagyaróvári rendőrkapitányságon 1990 óta nem volt létszámfejlesztés. Ugyanakkora létszámmal látja el feladatát egy nyitott világban, és egy nyitott világban sokkal nehezebb fenntartani a közbiztonságot. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Kérdezem ezért: lehetőség van-e a közeljövőben Hegyeshalomban, amely bűnözési szempontból határvárossá vált (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.), egy rendőrőrs felállítására? (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem