DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Magam is kultúrát szerető ember lévén, tiltakoznom kell bevezető szavai ellen. Engem a magam részéről nem háborított fel ez a kijelentés. Ez a kijelentés semmivel nem jelent többet, mint amennyit mindenféle értelmezés alapján jelentenie kell. Azt, hogy 1999. január 1-jétől is társulattal rendelkező színház fog működni a Hevesi Sándor téren. Hogy ennek a társulatnak tagjai közül hányan fognak átkerülni a Nemzeti Színház társulatába, és hányan fognak a miniszter úr által magyar színházként aposztrofált társulat tagjai maradni, ebben a két színház akkori igazgatójának kell majd döntenie. Senki helyettük, senki a nevükben nem beszélt és nem döntött. Senki nincs kizárva a Nemzeti Színház társulatából, ellenkezőleg: ha azt jelentenők ki, hogy a Nemzeti Színház jelenlegi társulata lesz a majdan megépülő és állandó színházként az Erzsébet téren működő Nemzeti Színház társulata, akkor minden más, Magyarországon, illetve a magyar nyelvterületen magyar nemzet tagjaként működő színészt zárnánk ki ebből.
Ami a Nemzeti Színház társulatának tapasztalatait és művészeti színvonalát illeti, ennek figyelembevétele nyilvánvalóan az új igazgató feladata lesz. A magam részéről azt gondolom, hogy a Nemzeti Színház mint koncepció az elmúlt 160 évben egy kicsit megváltozott. Ma már nem arról van szó, hogy egy színház kell az országban, ahol magyar nyelven játszanak, hanem hogy a magyar nemzeti színjátszásnak kell valamiféle otthont adni. Ez lesz a Nemzeti Színház és értelemszerűen nemcsak egy jelenleg működő társulat privilégiuma abban szerepelni, hanem a magyar nemzet valamennyi színjátszójának.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem