AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Képviselő Úr! Ön nem egészen pontosan idézte a jogi helyzetet, tudniillik az Alkotmánybíróság döntése után az ön által is hivatkozott, a magánnyugdíjról és magánnyugdíjpénztárakról szóló '97. évi LXXXII. törvény 133. §-a jogilag rendezte a helyzetet. E törvény alapján a munkaviszony mellett vállalkozási tevékenységet folytatók visszamenőleges '97. január 1-jei hatállyal előző évi, e tevékenységből származó adóköteles jövedelmük, átalányadó esetében az átalányadó alapját képező jövedelem alapján kötelesek tb-járulékot fizetni.
(16.20)
Ezáltal tehát az alkotmánybírósági határozatban megfogalmazott elvárások érvényesültek. Az egyéni vállalkozók járulékfizetési szabályozásának ez évben történt többszöri változása a végrehajtás számára valóban nehéz feladatot jelentett. Ezzel összefüggésben 1997-re nézve a hatályos társadalombiztosítási törvénytől eltérő szabályozás érvényesül. Az Egészségbiztosítási Alap '97. évi pótköltségvetéséről szóló törvény egyik rendelkezése alapján a tb-szervek a járulékfizetésre kötelezetteket folyószámlájuk '97. november 30-ai egyenlegéről '98. január 31-éig kötelesek értesíteni. Ez eltérés a normál rendtől, amely október végi határidőt szab meg az augusztus 31-i egyenleg közlésére.
Az OEP tájékoztatása szerint mindezektől függetlenül a túlfizetést az egyéni vállalkozó már korábban visszaigényelheti, feltéve, hogy pontosan tudja a túlfizetés mértékét. Ezúton szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítási pénztárak automatikusan nem fogják visszautalni az esetleges túlfizetés összegét, ezt a szokásos rendben valóban kezdeményezni kell.
A visszafizetés során kamatfizetés nem jön szóba, mivel a járulékfizetési kötelezettséget törvény írta elő, mely később visszamenőlegesen módosult, azaz a kialakult többletbefizetés a törvényi szabályozás változásának és nem az OEP késedelmes teljesítésének következménye. Kérem tájékoztatásom tudomásulvételét. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem