DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Jelenleg a nyugdíjasok közül a 70 éven felüliek korlátlan számban, és személyazonossági igazolványuk felmutatásával minden tömegközlekedési eszközön ingyen utazhatnak.
A 70 év alatti nyugdíjasoknál nem érvényesül adminisztratív kötöttség a helyi közlekedésben, ez esetben 67,5 százalékos kedvezményt tartalmazó bérlettel közlekedhetnek.
Amit ön említ, a kedvezmény igénybevételét a helyközi autóbusz- és vasúti közlekedésben: ezt a nyugdíjasok ilyen célra rendszeresített utazási utalványával kell igazolni. Erre azért van szükség, mert ez képezi az alapját a fogyasztói árkiegészítés elszámolásának.
Megítélésem szerint ez nem olyan megalázó megoldás; mindenképpen igazoltatni kell, hiszen a fogyasztói árkiegészítés elszámolása - a Pénzügyminisztérium jogos igénye szerint - mindenképpen szükséges, nélkülözhetetlen. Erre, tehát az összes fogyasztói árkiegészítésre az idén várhatóan 56 milliárd forintot fordít a költségvetés, jövőre 61 milliárd forintot irányoztunk elő. Minden bővítésnél és további adminisztrációs egyszerűsítésnél alapvető szempont a költségvetés teherbíró képessége; nem zárkózunk el bármilyen további adminisztratív csökkentéstől, csak ennek a kimutathatósága a költségek elszámolása szempontjából rendkívül fontos.
A helyközi közlekedésben a meghatározott darabszámú kedvezmény korlátlanná történő változtatása esetén a becslések szerint 2 milliárd forint többlettámogatásra lenne szükség. Ezért a Pénzügyminisztérium állásfoglalása szerint arra egyelőre nincsen lehetőség, hogy további támogatást kapjon a szakmai javaslat, de ezek a kérdések változatlanul napirenden vannak.
Még szeretnék a következőkben válaszolni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem