DR. TÓTH TIHAMÉR

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az interpellációnkban megjelölt témában két héttel ezelőtt dr. Kövér László, a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselője a belügyminiszterhez és a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez fogalmazta meg a kérdését. Tekintettel arra, hogy akkor a válasz döntően az érintett tárca nélküli miniszter szempontjából értékelve hangzott el, most szeretnénk ugyanerre a kérdésre hallani a Pénzügyminisztérium felelős vezetőinek a válaszát; mit szól ahhoz, hogy a költségvetési pénzek, az adózó állampolgárok pénzének a felhasználásánál ilyen nagyvonalúságot tanúsíthatnak egyes tárcák.
Tisztelt Államtitkár Úr! Elkerülhetetlennek ítéljük meg a pénzügyi vezetés beavatkozását egy olyan, a nemzetbiztonsági okok miatt ugyan a törvény hatálya alól kivett közbeszerzési ügyben, melynél az elfogadásra ítélt ajánlat 2,75 milliárd forintos összege 2,13 milliárd forinttal haladta meg az eleve elutasított ajánlatot.
Az abszurdnak tűnő ügy kiindulópontját ott kell keresnünk, hogy az új magyar útlevelek készítése tárgyában megfogalmazott pályázat nem az elérendő célt - nehezen hamisítható, könnyen ellenőrizhető, egyszeri és folyamatos ráfordításait tekintve viszonylag alacsony ár - rögzítette, hanem az útlevélkészítésnek a technológiáját.
(15.50)
Természetes dolognak tekinthető, hogy egy ilyen horderejű tender esetében a pályáztató tájékozódjék az azonos jellegű technológiák nemzetközi referenciáiról és alkalmazási lehetőségeiről.
Az interpellációnkhoz mellékelt emlékeztető - amely 1997. május 13-án kelt - azonban arról tanúskodik, hogy a pályázat kiírója eleve eldöntötte, hogy kizárólag lézergravírozású technológiában gondolja az útlevelek készítésének a megvalósítását. Hatástalan maradt azoknak a garanciális referenciáknak a felmutatása is, amelyek alapján megállapítható, hogy olyan fejlett és igényes országok alkalmazzák az úgynevezett biztonságos dokumentumkészítési rendszert, mint például Ausztrália, Kanada, Hollandia és a skandináv államok.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérjük válaszát a tekintetben, lát-e lehetőséget arra, hogy szakmai és pénzügyi felülvizsgálat elrendelésével beavatkozzanak az adott ügybe, és elfogadható alternatív megoldásként egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés pénzügyi és nemzetbiztonsági bizottságai állást foglaljanak az ügyben.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem