DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Most már megszokhattuk, hogy az ellenzéki képviselők sikerpropagandával vádolják a kormányt a legkülönbözőbb témákkal, ügyekkel összefüggésben. Csak azt nem értem, hogy pontosan a gépjárműlopással, a gépjárműbűnözéssel kapcsolatban a kormány, a kormányon belül pontosan a Belügyminisztérium vezetése tárta fel a hiányosságokat, a nyilvánosság elé lépett ezzel a problémával. Ezt sikerpropagandának értelmezni, csak azt tudom mondani, hogy egy sajátos felfogás.
Valóban, a Kormányzati Ellenőrzési Iroda által végzett vizsgálatok hatására egy intézkedési csomag készült. Ez az intézkedési csomag komplex jellegű, felöleli mind a szükséges jogszabály-változtatások kezdeményezését, a gépjármű-igazgatás korszerűsítését és egy hatékony megelőző-felismerő rendszer támogatását. Ennek hatására az intézkedések megtörténtek, illetve elkezdődtek.
Tájékoztatnám képviselő urat, hogy a közelmúltban újraszabályozásra került a közlekedésigazgatás rendje, amelynek részét képezi a gépjárműre és a gépjárművezetésre jogosító okmányok korszerűsítése. Úgynevezett gépjárműtörzskönyv bevezetésére kerül sor, ami gyakorlatilag forgalomképtelenné teszi a lopott gépjárműveket, azaz megakadályozza azok adásvételét. Azt hiszem, hogy ez egy óriási előrelépés lesz. Ugyancsak a külföldről behozott már használt gépjárművek forgalomba helyezése is egy zárt rendszer keretében történik majd, ami megint csak gyakorlatilag lehetetlenné teszi a lopott gépjármű forgalomba hozatalát. Azt is elárulom önnek, hogy a meghirdetett pályázat alapján mintegy 41 pályázó volt, közülük 6 került kiválasztásra, aki olyan technikai megoldásokat írt le a pályázatában, és azok kerülnek majd bevezetésre, illetve támogatásra, amelyek egy felismerő és azonosító rendszer kialakítását teszik lehetővé országos méretekben. Ezenkívül pedig, képviselő úr, nem oly régen két szabaddemokrata képviselőtársunk kezdeményezésére fogadta el a parlament azt a törvényt, amelynek hatására a vevőnek módjában áll majd tájékozódni arról, hogy a megvásárolni kívánt gépjármű vagy nagyobb értékű ingóság vajon lopott-e, illetve szerepel-e az eltűnt vagy eltulajdonított tárgyak listáján.
Hallgatva képviselőtársamat, azt kell hogy mondjam: nagyon mély ismeretekre tettünk szert ebben a témakörben. Képviselő úr itt olyan adatokkal szolgált, megirigylik, gondolom, az ORFK-nál is. Azt kérném - úgy, ahogy a képviselőtársaim, a kormánypárti képviselőtársak arra használják fel az ismereteiket, hogy segítsék a bűnüldözési munkát -, hogy ön is használja, hasznosítsa ezt a tudását, ne csak kritikával éljen, hanem valóban készítsen olyan javaslatokat, amelyeket fel tud használni adott esetben még a belügyminiszter is, és hatásosabban tudunk fellépni a szervezett bűnözés ellen.
Arra azonban felhívnám a képviselő úr figyelmét, hogy a diadalmámorunkat disszonáns hangok nem zavarják meg, mert nincsen diadalmámor. Ugyanakkor az ön helyesírása egy kis kívánnivalót hagy maga után: a "szervezett bűnözést" két "t"-vel kell írni, és a múlt idő jele is két "t". (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Például szerepel az, hogy "átcsempészet gépkocsik" - ezekre majd a képviselő úr figyeljen oda.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem