DR. EÖRSI MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Kezemben tartom az RMDSZ tájékoztatóját, amelyik a sajtópolémiát követően jelent meg. Ez azt tartalmazza, hogy az RMDSZ fontosnak tartja, hogy a magyar kormányküldöttség látogatása alkalmával a két miniszterelnök egyetértett abban, hogy szükséges az önálló magyar egyetem létrehozása. Azt is hozzátette, hogy az önálló egyetem létrehozására irányuló törekvéseket nem lehet szembehelyezni a Babes-Bolyai egyetemen belüli magyar tagozat kialakításával. Itt tehát semmifajta cáfolat nem olvasható.
Szeretném képviselő urat tájékoztatni arról, hogy Horn Gyula és Ciorbea miniszterelnök urak közötti tárgyalások során Ciorbea miniszterelnök úr támogatásáról biztosította Horn miniszterelnök urat a magyar egyetem létrehozásáról s valóban kifejtette, hogy nehézségekbe ütközik a Babes-Bolyai egyetem magyar és román tagozatra való szétválasztása, figyelemmel arra a tényre, hogy Romániában egyetemi autonómia lévén az egyetem szenátusának kéne erről a dologról döntenie. Az egyetem szenátusának többsége pedig egy ilyet nem támogatna. Gondolom, hogy ha a demokrácia elveit elfogadjuk Magyarországon, akkor elfogadjuk ott is.
Ez kétségkívül egy nehéz helyzetet teremt. Ezen a tárgyaláson helyszínről semmifajta szó nem esett, sem városról. Valóban, a sajtótájékoztatón hangzott el először, hogy adott esetben egy később megnevezendő helyszínen kerülhetne sor az egyetem létrehozására. Ezt Horn Gyula miniszterelnök úr ekkor nem cáfolta, de a magyar kormány álláspontja az, hogy ebbe természetesen Kolozsvár beleértetődik. A magyar kormánynak elvi álláspontja, és ezt képviseli a tárgyalások során, abból indul ki, hogy a román kormány programjának része a magyar egyetem létrehozása, az RMDSZ tagja ennek a román kormánynak, tehát a román kormánynak kell megoldást találnia erre a kérdésre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és Magyarország ebben mindig partner lesz.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(14.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem