DR. SZILI KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Interpellációjára a miniszterelnök úr megbízásából a következő választ adom:
A Fidesz képviselője nem először nyújt be interpellációt az állami pénzalapok felhasználása ügyében. Már-már azt hihetnénk, hogy valóban a közpénzek sorsa miatti aggodalom és nem kormányellenes választási propaganda szándéka vezérli. Ennek ellentmond azonban, hogy ismételten olyan ügyeket hoz szóba, amelyekkel az igazságszolgáltatás és a sajtó mellett a tisztelt Ház is többször foglakozott, legutóbb egy héttel ezelőtt.
Képviselő Úr! Engedje meg, hogy néhány szót a konkrét esetekről emlékezetébe idézzek a tények tükrében.
1. Az Ok-Tat ügye esetében a művelődési tárca vezetése a szabálytalan pénzkifizetés kapcsán azonnali vizsgálatot folytatott le, büntetőfeljelentést tett a felelősnek tartott személyek, köztük egy akkori helyettes államtitkár ellen.
2. A zsurki beruházás ügyében két parlamenti bizottság is folytatott vizsgálatot. Mint azt a képviselő úr is tudja, a vizsgálat megállapítása szerint törvénysértés nem történt.
3. Az Autó-Híd Rt.-ügyben emlékeztetek arra, hogy az elsőként még az előző kormány idején támogatásban részesített meg nem valósult beruházással kapcsolatos problémákat az Állami Számvevőszék 1995-ben tartott vizsgálata tárta fel.
Többek között éppen az ilyen ügyek miatt dolgoztunk ki intézkedési tervet, ennek részeként törvénymódosító javaslatokat a Központi Környezetvédelmi Alap gazdálkodásának átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé tételére. Az intézkedési terv végrehajtását egy, a Ház környezetvédelmi bizottsága által létrehozott, ellenzéki képviselő által vezetett ellenőrzési albizottság kontrollálja.
Az Állami Számvevőszék 1997. évi utóvizsgálata pedig megállapította, hogy a korábbi hiányosságok kiküszöbölése megtörtént. Mint ahogy arra a "Minden rendben, csak a ház ég?" című interpellációjára már képviselő úr választ kapott ezen falak között 1997. szeptember 16-án. Feltételezem, hogy minderről képviselő úr a környezetvédelmi bizottság tagjaként nem feledkezett meg. Az ÁSZ és a KEI vizsgálatai alapján nincs szükség tehát az állami ellenőrzés rendszerének működtetésén túl különleges vagy más intézkedés megtételére.
Interpellációja második felvetése arról árulkodik, hogy képviselő úr vagy nem emlékszik, vagy nem akar emlékezni. Képviselő úr úgy veti fel a képviselői összeférhetetlenség kérdését, mintha nem lenne tudomása az interpellációban említett, két-három évvel ezelőtti ügyek óta elfogadott képviselői összeférhetetlenségi törvényről. Költői, avagy kampánykérdésére azt felelhetem, hogy a miniszterelnök személyes véleménye megegyezik a kormány és az Országgyűlés döntésével: szét kell választani egymástól a képviselői munkát és a gazdasági életben való közvetlen részvételt. Ugyanilyen megfontolással fogadta el a Ház a kormány javaslatára a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását és az összeférhetetlenségi szabályok szigorítását.
Bízom abban, hogy teljes körű válaszomat - mivel ez már nem az első eset, hogy ezekre a kérdésekre válaszolunk - képviselő úr s a tisztelt Ház elfogadja.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem