HIDASI REZSŐ

Teljes szövegű keresés

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A hatályos törvény 3. §-a (2) bekezdés 3. pontjának szövegét az alábbiak szerint javaslom módosítani: kereskedelmi tevékenység, befektetési eszköz saját számlára történő adásvétele, cseréje, ide nem értve a hitelintézetek között, a hitelintézetek és a befektetési szolgáltatók között, illetve a hitelintézetek és a jegybank között a befektetési szolgáltatás tárgyaival és a hitelintézet által saját kibocsátású kötvénnyel végzett adásvételi és csereügylet.
A hatályos értékpapírtörvényben található fogalmak, illetve jogszabályhelyek - a 3. § (1) bekezdés, 30., 49., 4. § (1) bekezdése - nem adnak kellő eligazítást abban a kérdésben, hol határolódik el a hitelintézet saját portfoliójának kezelése, a saját likviditásmenedzselés, illetve kockázat kezelése érdekében úgynevezett treasury-tevékenység és a befektetési szolgáltatóként ügyfelek felé végzett sajátszámlás kereskedelmi tevékenység.
A hatályos értékpapírtörvény-definíciók nem különítik el a befektetési szolgáltatásokról az úgynevezett treasury-ben bonyolódó, elsősorban a hitelintézetek, a hitelintézetek és a befektetési szolgáltatók között bankközi piacon végzett, illetve hitelintézetek és jegybank között bonyolódó értékpapírcserét, adásvételt s a többit. Ez jogbizonytalanságot teremt. A bankközi piacon a befektetési szolgáltatás tárgyaival az értékpapírtörvény 5. §-a a bankok saját portfoliója kezelése érdekében végzett műveletek kapcsán nem történik a befektetési szolgáltatás nyújtása.
Az elhatároló elv az, hogy hitelintézetek ezeket a műveleteket a bankközi piacon más hitelintézetekkel, befektetési szolgáltatókkal és jegybankkal bonyolítják, vagyis ebben az esetben a bank nem folytat üzletszerű értékpapír-kereskedelmet az ügyfelek részére, nem áll nyilvánosan az ügyfelek rendelkezésére. A saját portfolio kezelése érdekében befektetési tárgyakkal végzett műveletei, saját számlára történő adásvétel, csere zárt körben, bankközi piacon, illetve hitelintézetek, hitelintézetek és befektetési szolgáltatók, hitelintézetek és jegybank között bonyolódnak. Ezekre nem lehet alkalmazni a befektetési szolgáltatók nyújtása kategóriát. Az MNB-vel végzett reproműveletek különösen nem eshetnek a szolgáltatási kategória alá, mivel ezeket az MNB a monetáris szabályozás érdekében a jegybanki törvény és az értékpapírtörvény jegybankra vonatkozó speciális szabályai szerint végzi a hitelintézetekkel. A saját értékpapír-portfoliok kezelését, értékpapírok adásvételét, cseréjét saját gazdálkodásuk keretében nem hitelintézetként működő társaságok is végeznek, akár befektetési szolgáltatók közbeiktatása nélkül, és ettől még nem minősülnek befektetési szolgáltatónak. A hitelintézeteknél a javasolt módosítással biztosítani kell a jelenlegi jogbizonytalanság megszüntetését, a treasury-tevékenység elhatárolását a befektetési szolgáltatások végzésétől.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem