DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársnőm! Valóban, ez egy korábban, szeptemberben benyújtott interpelláció, és az idő ez alatt ezt az egész interpellációt úgy alakította át, hogy erről mondjuk én speciel nem szereztem tudomást. Úgyhogy merőben új kérdésre kell most itt választ adjak, mert nem ezt tetszett leírni, és nem ezt tetszett kérdezni még akkor, amikor ez úgy tűnt, hogy aktuális, hisz időközben a bortörvény elfogadásra került az Országgyűlésben. Ez nagymértékben nemcsak a jogkörét és a hatáskörét növelte meg azoknak a szervezeteknek, amelyeknek hatékony fellépését ön is joggal kéri számon, hanem egyéb olyan jellegű feladatokat is rótt a szakmai önkormányzatokra, nevezetesen a hegyközségekre, amelyeknek ellátásához a jelenlegi felkészültségük és elsősorban anyagi eszközeik figyelembevételével nem képesek. (Folyamatos zaj.)
A minisztérium vezetése az elmúlt héten döntött arról, kedves képviselőtársaim - mielőtt valaki megkérdezné a jövő héten, hogy mi lesz a hegyközségek anyagi támogatásával -, hogy a hegyközségek ez irányú munkáik elősegítése érdekében pénzügyi átcsoportosítással még ez évben jelentősebb összeghez jutnak, nevezetesen annak érdekében, hogy az eredetvédelemhez elkerülhetetlenül szükséges anyagi háttér - ami a bizonylatok és a nyomtatványok, tehát a nem hamisítható nyomtatványok elkészítését illeti -, az anyagi eszközök rendelkezésre álljanak. Ezek a feladatok nyilván csak akkor valósíthatóak meg, és akkor lehet itt együttes eredményről beszámolni, ha mind a termelők, mind a hatóság összehangolt munkája jelentkezik.
A magyar bortermelés, amely körülbelül 4 millió hektoliter évente - és ebből 1-1,2 millió hektoliter exportra kerül -, bizony olyan anomáliákkal is találkozik, amely a hamisított bor iránti fogékony közönségnek a mindennapi "eledele", a kannából árusított, szőlőt soha nem látott itóka, amely ugyan 10-15 forinttal olcsóbb, mint a valódi bor, azonban mérhetetlen károkat okoz nemcsak a szőlősgazdáknak, hanem azon fogyasztó közönségnek is, amelynek egyetlenegy célja van: a minél gyorsabb és minél hatékonyabb lerészegedés.
Itt olyan társadalmi összefogásra is szükség van, ami a borfogyasztási szokásokat is megváltoztatja, és elsősorban a valóban szőlőből készült bor irányába mozdítja el a fogyasztási igényeket. Természetesen ehhez a felvilágosító, a propaganda- és marketingmunkát folytatni kell. Ennek érdekében a minisztérium - ön ismeri ezt a döntést - szeptember végén meghozta azt a rendelkezést, amely a borok piacrajuttatási támogatását az export területén 15 forinttal, illetve 10 forinttal megemelte a korábban működtetett normatív támogatáson felül.
Egy jelentős mennyiségű, ugyan szőlőből készült, de gyengébb minőségű bor piacról történő kivonására is szükség volt, amelyre 200 ezer hektoliter erejéig hirdettük meg az intervenciós felvásárlást. Alig jött össze a 200 ezer hektoliter, ugyanis szigorúan megköveteltük az eredet- és származásigazolást, így pár tartályautó az Alföld közepéről fordult is vissza azonnal, ahogy az eredetvizsgálati jegyzőkönyv kitöltésére került volna sor. Tehát igenis, ha valóban jó borról, ha valóban minőségi borról beszélünk, akkor nincs túltermelés, akkor megfelelő védelmet élveznek a termelők és maguk a fogyasztók is. A hamisítókkal szemben jelen törvény és a társadalmi összefogás lesz az, ami lehetőség szerint eredményt fog hozni.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem