KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslatot a felszólalók többsége általában támogatta. Az elhangzott felszólalások utaltak arra, hogy a helyi önkormányzatok együttműködésének továbbfejlesztését, társulási kapcsolataik erősödését segíti a törvényjavaslat azzal, hogy meghatározza az önkormányzatok társulásának és együttműködésének jogi kereteit.
Egyetértés volt abban is, hogy nem indokolt kötelező társulásokat elrendelni. Mind a kormánypártok, mind az ellenzéki pártok képviselői hangsúlyozták, hogy az elmúlt években az önkormányzatok társulási rendszere nehezen bontakozott ki. Ennek egyik oka az volt, hogy az önkormányzatok nem rendelkeztek kellő jogi háttérrel, nem voltak törvényi szabályok a társulások működésére, a felmerült problémák rendezésére.
Számos hozzászólás rámutatott arra, hogy a társulások létrehozását nemcsak jogi eszközökkel, hanem főként pénzügyi támogatással szükséges ösztönözni. Szükséges annak ismételt hangsúlyozása is, hogy a kormány fontos feladatának tekinti az önkormányzatok társulásainak pénzügyi ösztönzését. Ennek feltételei azonban nem a benyújtott törvényjavaslatokban, hanem a különböző ágazati törvényekben és főképp a költségvetési törvényben biztosíthatók. Elhangzott az általános vitában az is, hogy a benyújtott törvényjavaslat pusztán technikai segítséget ad az önkormányzatoknak, és a szabályozás kiváltható lenne a polgári törvénykönyvben foglalt általános szerződési elvekkel is. Hat év gyakorlati tapasztalatai egyértelműen bizonyítják, hogy a polgári törvénykönyv alapján nem bontakoznak ki a társulások. Az általános elveken túl nélkülözhetetlenek ugyanis a közjogi önkormányzatok társulásaira vonatkozó speciális rendelkezések.
Utalni szeretnék arra, hogy a jelenlegi szabályozás az önkormányzatok feladatellátási kötelezettségét is erősíti. A lakosság közszolgáltatásainak eredményesebb és színvonalasabb ellátása érdekében határozza meg a társulások intenzitásától függően a különböző társulási szerződésekre vonatkozó jogi szabályokat.
Természetesen a törvényi szabályozás mellett más eszközökkel is elő kell segíteni az önkormányzatok társulásait, együttműködését. Eddig is számtalan szakmai kiadvány, módszertani segédlet készült a tárgykörben, azonban a működés során felmerült jogalkalmazási problémák, szakmai kritikai észrevételek mutattak rá arra, hogy az ajánló jellegű segítség mellett konkrét törvényi szabályokra is szükség van.
Úgy vélem, hogy a törvényjavaslat megfelelő jogi szabályokat határoz meg az önkormányzatok együttműködésére. Ezt bizonyítja számomra az is, hogy a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló törvényjavaslathoz mindössze öt módosító indítvány érkezett, míg a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz módosító indítvány nem érkezett. A benyújtott módosító javaslatokat a kormány egy kivételével támogatja, azok a törvényjavaslat szövegét pontosítják.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem önöket, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokkal együtt fogadják el a törvényjavaslatot. A jövőben pedig különös gondot kell fordítani arra, hogy az ágazati törvények emeljék ki, jelöljék meg azokat az önkormányzati feladatokat, melyeket elsősorban a községek társulásban indokolt hogy ellássanak, az így létrejövő társulásokat pedig a költségvetés külön is támogassa, ösztönözze.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem